Societat 18/11/2022

Un estudi avalua per primera vegada l’impacte dels residus plàstics sobre els cetacis a les Illes

El 10% dels exemplars en presenten restes en el seu aparell digestiu i un 7,3% queden enganxats entre xarxes de pesca a la deriva

2 min
De l'estudi s'ha conclòs la presència de cinc espècies diferents de dofí.

PalmaUn equip d’investigadors de la Universitat de les Illes Balears i de la Fundació Palma Aquàrium han avaluat per primera vegada l’impacte que tenen els residus plàstics marins sobre els cetacis a les Illes. El 10% dels exemplars examinats presenten restes de plàstics en el seu aparell digestiu i un 7,3% queden enganxats entre xarxes i aparells de pesca a la deriva.

Entre gener de 2019 i agost de 2022 varen encallar un total de 108 exemplars de cetacis a la costa de les Balears, que varen ser atesos per la Fundació Palma Aquàrium, per encàrrec del Consorci de la Recuperació de Fauna (COFIB). L’estudi, que s’ha publicat recentment a la revista científica Biology, proporciona les primeres evidències científiques d’aquest impacte a individus de diverses espècies de dofins i balenes a causa de la ingesta de plàstics o per haver quedat atrapats en aquests residus. 

Ingesta de plàstic

Pel que fa a les restes de residus de plàstic, es varen trobar en el tracte digestiu de dues femelles adultes de dofí mular (Tursiops truncatus) i d’un exemplar mascle juvenil de catxalot (Physeter macrocephalus). En els dos exemplars de dofí mular es varen trobar els mateixos plàstics: restes de xarxes i de fil de pescar. En canvi, en el catxalot es trobaren fragments de cintes d’embalatge, d’una bossa i d’una làmina de plàstic.

Enganxats en restes de xarxes

A més, 7 havien quedat atrapats entre xarxes i aparells de pesca abandonats a la deriva i presentaven ferides i amputacions causades per aquests aparells. Concretament, eren tres exemplars de dofí mular, dos de dofí llistat, un catxalot i una balena geperuda (Megaptera novaeangliae). Cal destacar que la presència de balenes geperudes a la Mediterrània és un fet excepcional. L’exemplar va ser localitzat i alliberat viu el maig de 2022, però només una setmana més tard va varar i morir en aigües de València.

Així, l'estudi constata que els residus plàstics marins suposen una amenaça important per als cetacis en les aigües de les Balears, tant per les conseqüències de la ingesta –que els poden provocar obstruccions i perforacions en el tracte gastrointestinal– com per les complicacions, que es poden derivar de quedar atrapats entre les restes. Els investigadors que han participat en aquesta recerca són Antònia Solomando, Francisca Pujol, el doctor Antoni Sureda i el doctor Samuel Pinya.

stats