Societat 20/07/2018

L’estiu impulsa la inserció laboral

Les entitats socials reben més sol·licituds per cobrir llocs de feina d’hoteleria i de serveis auxiliars

Carles Tudurí
3 min
L’hoteleria estira amb força la demanda de professionals quan arriba la temporada alta, sobretot la de cambrers i de personal de cuina.

PalmaLa frontera entre un treballador plenament inserit en el món laboral i en la societat i una persona en risc d’exclusió social és de vegades molt difusa. I això ho saben molt bé les entitats que es dediquen, mitjançant diferents programes d’inserció laboral, a aconseguir feina per a persones amb més dificultats per trobar-ne. L’arribada de la temporada turística dona un cop de mà a aquestes entitats, que poden ajudar amb molta més facilitat a oferir una nova oportunitat a persones que per una raó o una altra tenen problemes afegits per accedir al mercat laboral.

“Ara rebem una onada de peticions, sobretot d’hoteleria, però és gràcies a la feina prèvia que hem fet durant anys per establir relacions de confiança amb les empreses que col·laboren amb nosaltres”, explica Lorena Herrero, tècnica del servei d’acompanyament per a l’ocupació del Grec.

Aquesta associació gestiona Incorpora, un programa d’intermediació laboral impulsat per la Caixa que funciona des de 2006 i en el qual participen deu entitats socials més de les Illes Balears. Entre entitats hi ha la fundació Deixalles, que també disposa d’un departament propi d’intermediació laboral i que col·labora amb més de 500 empreses a les Balears. La temporada turística genera igualment una important demanda de treballadors, en part atesa per l’entitat.

Francesca Martí, directora de Deixalles, explica que hi ha més activitat en tots els àmbits, no només en el turístic. “Per exemple, nosaltres gestionam les plantes de tractament de residus de Tirme i Mac Insular i l’estiu podem contractar més gent”. A part d’això, l’entitat està més centrada en alguns serveis auxiliars, com la neteja i la jardineria, malgrat que gestiona tot tipus d’ofertes i tracta amb tota mena de riscos d’exclusió social.

Col·laboració amb empreses

Anualment la fundació acompanya més de 200 persones en un itinerari personalitzat per ajudar-les en la inserció laboral. A més, unes mil persones són assessorades cada any pels seus departaments d’orientació laboral.

El 90% de les persones que segueixen algun programa d’aquestes entitats acaba entrant al mercat laboral. Hi ha un contracte específic d’inserció que permet que l’empresari obtingui una petita subvenció a l’hora de contractar una persona en risc d’exclusió.

Magdalena Moyà, tècnica de la unitat d’inserció de Projecte Home, coincideix a destacar que a l’estiu s’activa la demanda i podem obtenir resultats de la feina feta durant tot l’any, en què els usuaris del servei són preparats per poder optar a una ocupació.

“Treballam competències transversals perquè les persones que utilitzen els nostres serveis puguin trobar feina. Lògicament rebem moltes demandes del sector de l’hoteleria, però també dels sectors auxiliars”, comenta Moyà.

Per això, l’entitat també se centra d’una manera intensa a ajudar a formar personal per dur a terme feines de neteja, jardineria, bugaderia i seguretat privada, ja que reben moltes peticions de les empreses amb aquests perfils.

A banda de tenir nombrosos convenis amb empreses de les Illes Balears, Projecte Home disposa de diverses entitats pròpies que també serveixen per formar el personal que acabarà sent contractat per altres empreses.

Així, gestiona l’empresa de jardineria Nous Vents i el restaurant Hom Cases de Son Morro. “Això ens facilita la feina per formar persones d’aquests dos sectors, ja que tenim empreses pròpies en les quals poden fer pràctiques”, explica Moyà.

CAEB Facilita

La patronal també ha posat en marxa el departament CAEB Facilita, que canalitza les ofertes que arriben a les associacions amb les quals es col·labora, segons el perfil requerit per les empreses. “Per exemple, si es vol ajudar persones més grans de 45 anys, tal vegada enviam la sol·licitud a la Creu Roja, que té un programa per a aquest col·lectiu. Si el perfil de l’oferta és més per a joves, el trametem a Shambhala Fundación, que està més especialitzada en aquest grup de risc d’exclusió social”, puntualitza Mavia Isern, responsable de CAEB Facilita.

La patronal va posar en marxa aquesta iniciativa el febrer, però ha estat el mes de maig quan s’ha incorporat una persona per gestionar aquest departament. Des d’aquest moment ja s’han tramitat 35 ofertes dirigides a persones amb algun tipus de risc d’exclusió del món laboral. “Evidentment, la nostra economia és molt estacional i a l’estiu s’ha activat la demanda. El més habitual és rebre peticions per a personal de neteja, cambrers, ajudants de cuina, etc., però la veritat és que també ens ha arribat alguna oferta amb perfil més alt”, comenta Isern.

stats