Societat 09/04/2021

L'Estat accepta que el Govern sancioni els grans tenidors que no ofereixin lloguer social en cas de desnonament

L'Executiu rectifica les condicions per exercir el dret de tanteig i retracte en operacions entre bancs i fons d'inversió

1 min
Vista del centre de Palma.

PalmaEl Govern i l'Estat han arribat a un acord respecte del Decret llei de mesures urgents en matèria d'habitatge, segons ha publicat aquest dijous el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), i l'Executiu podrà sancionar els grans tenidors que no ofereixin un lloguer social com a alternativa en casos de desnonament. Ara bé, aquest apartat inclourà a partir d'ara una excepció, ja que els bancs i els fons d'inversió no seran multats si la família desnonada rebutja el lloguer social. Segons el decret, els grans tenidors estan obligats a oferir a les famílies vulnerables un lloguer que no superi el 30% dels seus ingressos, segons ha remarcat la Conselleria de Mobilitat i Habitatge en un comunicat. En cas contrari, les sancions van dels 30.001 als 90.000 euros. En cas que el gran tenidor hagi fet l'oferta i la família l'hagi rebutjada, no hi haurà cap multa. "L'acord és un aclariment pel que fa al funcionament del precepte, que ha quedat definitivament confirmat quant a la seva constitucionalitat", ha indicat la Conselleria.

Segons l'acord, el Govern també rectifica les condicions per exercir el dret de tanteig i retracte, ja que el decret indicava que era l'organisme públic qui fixava el preu. L'Executiu atribueix aquesta competència a una "errada de redacció". Després de la negociació, queda clar que el Govern haurà de pagar el preu acordat entre els grans tenidors. "No hi ha hagut cap dubte ni voluntat de fer el contrari: els vuit habitatges que ja s'han comprat als grans tenidors s'han fet sempre al preu comunicat originalment pel venedor", diu la Conselleria, a més de remarcar que aquest procediment no tindrà cap altra modificació.

stats