Societat 26/10/2019

Els veïns d'Establiments protesten contra la possible reobertura de la pedrera

Centenars de persones s'han manifestat contra el projecte de restauració perquè suposaria tornar a haver de sentir explosions i suportar l'arribada de camions

K. O.
2 min
El veïns d'Establiments i Son Anglada protesten contra la reobertura de la pedrera

PalmaCentenars de veïns d'Establiments i Son Anglada s'han manifestat aquest dissabte contra la possibilitat que la pedrera de la Garriguera Rasa torni a obrir. La Federació d’Associacions de Veïns de Palma va convocar la marxa per criticar el projecte de restauració presentat per la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius.

La gravera va ser paralitzada el 2004 per ordre judicial després de moltes queixes veïnals, però ara existeix la possibilitat que torni a obrir. "Per què la volen tornar a obrir si ja es va tancar per les crítiques dels residents?", es demanava el vicepresident de la Federació de Veïns, Toni Picazo, en declaracions a aquest diari. "És un projecte de suposada restauració que duraria 30 anys", va criticar, i va afegir que els nous propietaris preveuen dinamitar 170.000 metres cúbics de la muntanya, que està en una ANEI, i vendre'n unes 400.000 tones que ja estan dipositades a la part baixa de la pedrera.

L’objectiu d'aquesta operació és obtenir beneficis suficients per després restaurar la zona, però el vicepresident no ho veu així. "Podríem entendre que es vengui tota la ferralla que hi ha, que es tanqui el perímetre per evitar l’entrada de cabres i que la vegetació faci la seva feina”, explicà Picazo. En cap cas, però, "els veïns volen tornar a sentir les explosions", assegurà, i tampoc haver de suportar la quantitat de camions que hauran de passar per la carretera, que a més "és molt estreta".

El representant veïnal va recordar que just davant la pedrera hi ha els dipòsits d’aigua d’Emaya, i adverteix que podrien patir esquerdes per les explosions: "Ja va passar amb les cisternes dels residents abans del tancament", afirmà.

stats