Societat 26/10/2018

El Govern veu “una broma de mal gust” el repartiment d’ajuts de l’Estat

Catalunya rebrà 2 dels 40 milions del govern espanyol per atendre els menors

Natàlia Vila
3 min
El govern espanyol reservarà dos milions d'euros per situacions d'emergència amb els menors no acompanyats que arriben a l'Estat.

Barcelona“Una broma de mal gust”. Així de contundent va ser el conseller de Treball, Afers socials i Famílies, Chakir El Homrani, a l‘hora de definir el repartiment dels 40 milions d’euros de l’Estat per atendre els menors estrangers no acompanyats, els MENA. Més de la meitat d’aquests diners, 25,5 milions d’euros, seran per a Andalusia, la porta d’entrada de la majoria d’aquests nois. Catalunya rebrà dos milions, igual que el País Basc i el País Valencià, malgrat que aquests territoris són, segons el conseller, els que fan una acollida de llarga estada. Dos milions més es reservaran per a emergències, i la resta es repartiran en diferents quanties entre les altres comunitats, Ceuta i Melilla.

Els dos milions que preveu el govern espanyol per a Catalunya contrasten amb la realitat de la Generalitat, que aquest any ja ha hagut d’afegir 68 milions d’euros més al seu pressupost per garantir el sistema de protecció d’aquests menors. “Són benvinguts, però, sincerament, dos milions no ens trauran de cap dificultat”, va lamentar la titular de la direcció general d’antenció a la infància i l’adolescència (DGAIA), Georgina Oliva.

Sigui com sigui, el govern espanyol va deixar ahir per escrit aquest polèmic repartiment en un decret aprovat pel consell de ministres. Una reunió que, precisament aquesta setmana, es va fer a Sevilla, territori andalús on, a més, està previst que se celebrin eleccions autonòmiques de manera imminent.

La publicació de les xifres també va “tensar” una reunió interterritorial entre comunitats i diversos ministeris que es feia en aquell mateix moment. “Estàvem treballant en la modificació del protocol marc d’atenció d’aquests menors -va explicar Oliva a l’ARA a la sortida-. Hem percebut una escassa, per no dir nul·la, voluntat d’incorporar cap de les nostres propostes, ni tan sols els canvis més bàsics”, va afegir.

El polèmic recompte de menors

Les propostes de la Generalitat s’encaminen sobretot a millorar l’atenció i el recompte dels menors en el moment de l’arribada, que és on hi ha més divergències. “Una d’aquestes propostes és que els Mossos puguin accedir al registre dels MENA, però sembla que això no és possible”, va explicar Oliva. Ahir, de fet, la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, va explicar que el repartiment dels diners es fa en funció del nombre de menors que hagi rebut cada comunitat autònoma durant aquest 2018; però va ometre que els únics registres oficials que inclou el decret són els de la Policia Nacional, que només tenen en compte el punt d’arribada dels menors. Aquí és on la Generalitat discrepa i els números es desquadren.

La diferència és notable. Les xifres del ministeri de l’Interior apunten que l’increment d’arribades a Catalunya aquest any ha sigut de 269 i calculen que, en total, ara hi ha 1.074 menors estrangers tutelats a Catalunya. La conselleria, en canvi, assegura que aquest 2018 (només entre gener i setembre) ja ha atès 2.400 nous menors estrangers i que en total la DGAIA en tutela gairebé 3.000 a tot el territori.

Segons el conseller El Homrani, la diferència de diners que planteja el govern espanyol és “brutal” i gens proporcional perquè, segons el mateix registre oficial, a Andalusia hi ha 5.800 menors i, a més, l’executiu no té en compte els possibles desplaçaments de joves dins de l’Estat. Oliva ho corrobora. “És clarament insuficient i, sobretot, injust; el registre actual no funciona, no és objectiu i hauria de tenir en compte l’atenció” enlloc de les arribades, va dir la titular de la DGAIA.

Fins i tot alguns membres del govern espanyol veuen les mancances del sistema. Dijous, durant una trobada prèvia al consell de ministres, El Homrani va traslladar les crítiques al ministeri de Sanitat, que, segons el conseller, va admetre que el decret és “una mesura d’emergència” i que s’haurà de “millorar”.

Oliva dirigirà la nova secretaria d’Infància

El consell de Govern de dimarts nomenarà, molt probablement, l’actual directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (la DGAIA), Georgina Oliva, com a titular de la nova secretaria d’Infància, Adolescència i Joventut. Així ho han confirmat fonts del Govern a l’ARA. La Generalitat va aprovar dimarts la creació d’aquest nou òrgan amb la intenció de reestructurar el departament i “donar més rellevància a les polítiques d’infància i joventut”, coincidint, també, amb els problemes de gestió per l’augment de menors estrangers no acompanyats. La nova secretaria inclou, sota el seu paraigua, la DGAIA, la direcció general de Joventut i l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció. Fins ara Oliva donava resposta a la crisi dels MENA depenent directament de la secretaria d’Afers Socials i Famílies.

stats