El govern espanyol verificarà l'última oferta d'Itàlia sobre l''Open Arms'

S'han ofert a dur el centenar de migrants que continuen al vaixell fins a un port espanyol amb una embarcació de la Guàrdia Costanera a canvi que Espanya retiri la bandera del vaixell

El govern espanyol verificarà, a través del Ministeri d'Exteriors, les "intencions" expressades per l'executiu italià de dur el centenar d'immigrants a bord de l'' Open   Arms' a un port espanyol a condició que es retiri la bandera del vaixell.  Segons fonts del Govern, "quan se'n tingui coneixement formal, s'adoptaran la mesures immediates que siguin necessàries".

El ministre de Transports italià,  Danilo   Toninelli , ha ofert dur el centenar de migrants que continuen a l'' Open   Arms' , fondejat a Lampedusa , fins a un port espanyol amb una embarcació de la Guàrdia Costanera, però demana que Espanya retiri la bandera que oneja en el vaixell humanitari espanyol.

Segons el dret marítim, la bandera determina l'autoritat, jurisdicció i protecció de l'Estat sobre els vaixells sota el seu pavelló, així com l'exercici de les seves potestats, cosa que perden en ser retirada.

El govern espanyol oferirà una solució a l''Open Arms' "en les pròximes hores"

La ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, ha avançat aquest dimarts que el govern oferirà "en les pròximes hores" una solució a l''Open Arms' davant la situació d'"emergència humanitària" i perquè Espanya "no mirarà cap a un altre costat com està fent el ministre Salvini".

En una entrevista a RNE, Robles no ha revelat si aquesta opció passa pel trasllat dels immigrants amb avió com ha sol·licitat l'ONG i ha assenyalat que serà l'alternativa que el govern consideri "millor i més adequada des del punt de vista humanitari". Robles ha precisat que "no és el moment d'entrar en debat amb l'ONG" Open Arms i ha insistit que es tractarà d'una solució "possibilista" perquè el govern espanyol "no callarà".

En aquesta línia, Robles ha lamentat que Salvini "faci gala del drama humà i digui que els immigrants no entren a Itàlia". També ha instat la Comissió Europea que en la pròxima reunió del Consell Europeu de Ministres d'Interior es plantegi aquest tema: "No es pot mirar per a un altre costat".

Tot i la resposta d'Espanya i la promesa de posar solució a la situació de l''Open Arms' "en les pròximes hores", el coordinador legal de l''Open Arms', Jaime Rodrigo de Larrucea, ha assegurat en una entrevista a IB3 Ràdio que "la resposta del govern espanyol arriba massa tard i de manera erràtica". En referència a la possible arribada de l'embarcació als ports balears, Larrucea ha explicat que  "Palma encaixava molt bé per proximitat i experiència, però la proposta arriba massa tard i el que no pot ser, no pot ser".

Davant l'anunci del govern espanyol, la Comissió Europea ha remarcat aquest dimarts que l'Open Arms ha de "desembarcar el més prest possible perquè els migrants puguin ser atesos per els serveis d'emergències". Així, Brussel·les ha instat als partits de la Unio Europea, i en concret, als implicats en aquesta crisi humanitària a posar punt final a aquesta situació que "afecta moltes vides humanes".

Óscar Camps relata el "19è dia del segrest"

El fundador d'Open Arms, Óscar Camps, ha narrat a través de dues piulades la realitat que es viu actualment a l'embarcació durant el 19è dia de navegació. Segons ha informat el fundador, durant aquesta matinada s'ha evacuat vuit migrants i un acompanyant més per motius mèdics. A la piulada, Camps ha assegurat que "la situació comença a assemblar-se a la d'un centre de detenció libi però en aigües territorials italianes".

L'ONG ha informat a través d'una piulada que la situació al vaixell està completament fora de control i que aquest dimarts 9 migrants s'han llançat a l'aigua amb l'objectiu d'arribar a la costa, però que els guardacostes italians han intervingut i els han aconseguit rescatar i retornar-los a l'embarcació.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF