Societat 23/03/2020

Espanya perdrà 27 milions de turistes entre els mesos de març i maig

A Balears s'hauran deixat d'ingressar 480 milions d'euros per habitacions no utilitzades

Ara Balears
2 min
Turistes a la recepció d'un hotel

PalmaA causa de la crisi del coronavirus, Espanya perdrà un total de 27,4 milions de turistes entre els mesos de març i maig. Això significa que els hotels deixaran d'oferir 80 milions de vespres d'ocupació. En el cas de les Balears, l'any passat es registraren un total d'11,5 milions de pernoctacions durant aquest període i aquest any s'hi hauran deixat d'ingressar uns 480 milions d'euros per habitacions no utilitzades, segons indica Efe.

Els registres de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) en relació amb les pernoctacions i entrades de turistes durant el 2019 reflecteixen que un 25% del turisme anual (108,59 milions) i un 23% de les pernoctacions (343,32 milions) es fan entre els mesos de març, abril i maig.

Aquests 80 milions de pernoctacions i els 27 milions de turistes perduts no suposen cap augment respecte de l'any anterior. No obstant això, durant els mesos de gener i febrer d'enguany hi va haver un increment d'un 4,9% de vespres ocupats en comparació amb el mateix període del 2019. Si es té en compte aquesta dada, s'arribaria als 84,4 milions de vespres ocupats, encara que aquest any el mes de febrer va tenir un cap de setmana més.

Aquesta projecció es basa en un escenari optimista, ja que alguns experts ajornen la recuperació fins després de l'estiu i, en aquest cas, es perdrien fins a sis milions de visitants a l'any. De fet, el professor d'Economia i Empresa de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Pablo Díaz, calcula que es perdran entre 2,7 i 6 milions de turistes internacionals si la crisi del coronavirus no desapareix abans de la Setmana Santa o l'estiu, respectivament. Per tant, serà impossible repetir els registres del 2019, quan arribaren a Espanya 83,7 milions de turistes estrangers.

Cal destacar també que la xifra de turistes perduts podria arribar als 29,1 milions si es projecta el creixement del 6,97% que preveu l'Enquesta de Conjuntura Hotelera. En relació amb els vespres no utilitzats, els establiments hotelers deixaran d'ingressar més de 3.300 milions d'euros durant aquests tres mesos.

stats