Societat 20/09/2023

Les escoles, a principi de curs: "Tenim 15 alumnes desapareguts"

Hi ha estudiants que se'n van al seu país sense avisar, un fet que obliga els Serveis Socials i Inspecció Educativa a actuar

2 min
Una aula amb alumens de primària. / ISAAC BUJ

PalmaEl curs escolar ha començat amb 159.905 alumnes matriculats, sobre el paper. Ara bé, nou dies després de l'inici de curs, hi ha centres de les Balears que encara es troben amb alumnes que no s'han presentat. "Tenim 576 alumnes, i d'ells, 15 encara no han començat el curs i estan desapareguts", explica Miquel Bujosa, director del CEIP Es Puig de Lloseta. "Molts dels alumnes magrebins són al seu país, i tornen quan tornen. I d'altres parteixen sense avisar i no tornen mai més", afegeix. Tot plegat, comporta "una feinada d'activar protocols d'absentisme, que culminen amb la sol·licitud de baixa extraordinària a Inspecció Educativa", assenyala.

L'ARA Balears ha demanat xifres a la Conselleria per conèixer l'impacte d'aquesta realitat, però no s'han pogut aconseguir. "Cada centre té el seu propi protocol d'absentisme, i quan es detecta es deriva a Serveis Socials, que és qui s'encarrega de gestionar els expedients", expliquen fonts d'Educació. Davant aquesta consideració, Bujosa expressa la seva sorpresa. "No coneixen el protocol d'absentisme? Serveis Socials et pot ajudar, però moltes vegades no tenen la informació. Quan un alumne "desapareix", el policia tutor va a casa seva, per donar fe que no l'han trobat a casa. A continuació, ens fan un informe, que és el que remetem a la Conselleria", diu.

Altes i baixes constants

Per la seva banda, la directora del CEIP Cas Saboners, Marilena Suau, també explica la realitat del seu centre. "És per llogar-hi cadiretes. Tenim molts nins i nines que no saben res de què ha passat amb ells. No contesten i són els companys de classe els que ens diuen que ha partit al seu país o ha canviat de centre", explica. "A vegades, no tornen a donar senyals de vida, i en altres casos, alguns tornen, o no. Depèn. Tenim un nivell d'altes i baixes d'estudiants que és bestial", afegeix,

Una altra posició és la de Poli Sansó, directora del CEIP Guillem Frontera Pasqual, que exposa que, en el cas del seu centre, "tenen els alumnes controlats". "N'hi ha que ens comuniquen el seu trasllat temporal o que es canvien de centre. En el cas d'Infantil, demanen la baixa voluntària, i a Primària, el trasllat", diu. Ara bé, recorda un fet: "A la nostra escola rebem alumnes que no han estat escolaritzats mai".

stats