Societat 16/01/2019

L'esbucament de Son Dureta s'endarrereix tres mesos per una errada en el concurs de licitació

Les obres s'iniciaran finalment la primera setmana d'abril i es faran amb un preu màxim de 2,9 milions d'euros

Sabrina Vidal
2 min
Projecte del nou Son Dureta.

PalmaL'esbucament previst de tres dels edificis del complex de Son Dureta, que havia de començar de manera imminent, s'endarrerirà tres mesos i s'iniciarà la primera setmana d'abril. L'IB-Salut ha hagut de modificar el concurs públic del projecte estrella d'aquesta legislatura per haver desistit del primer a causa d'una baixa temerària.

L'administració va calcular que el cost de l'esbucament era d'uns 4,2 milions d'euros d'acord amb un estudi realitzat per una empresa externa. Quan l'IB-Salut va treure l'oferta, cap de la desena d'empreses que s'hi varen presentar va pressupostar les obres per tants de doblers. És el que es coneix com una baixa temerària, quan les ofertes de mercat són un 20% o un 25% menors que la que considera l'Administració.

L'IB-Salut s'excusa amb l'alteració de factors. Quan es va fer l'estudi, diuen, hi havia un altre preu al mercat. Varen desistir de la primera convocatòria i després d'anul·lar-la han fet un segon concurs, en què el preu màxim estipulat és de 2,9 milions d'euros.

El Consell de Govern autoritzarà d'aquí a una o dues setmanes la nova despesa (un 34% menor que l'anterior) i 26 dies després que es publiqui a la plataforma de contractació podran començar les obres. L'execució de l'esbucament té un termini previst d'un any. Així doncs, s'iniciaran el mes d'abril del 2019 i s'acabaran abans de l'abril del 2020. El sistema serà de dalt a baix, és a dir, començaran de manera manual per les darreres quatre plantes de l'edifici maternoinfantil i les cinc darreres es faran amb una grua.

L'esbucament de l'edifici maternal es farà alhora que l'edifici de consultes verd que, tot i ser més petit, requereix més inversió en el tractament de residus.

Paral·lelament als esbucaments es preveu obrir un concurs per aprovar el projecte de construcció dels altres edificis. L'IB-Salut estima una despesa de 3,2 milions d'euros per a aquesta fase. El Consell de Govern l'aprovarà el pròxim 25 de gener. En aquests moments, els tècnics de la Conselleria elaboren el plec de condicions per a la licitació que sortirà, previsiblement, a mitjan febrer i es resoldrà en 36 dies.

Si les previsions es compleixen, per a les eleccions autonòmiques del 26 de maig l'esbucament de Son Dureta ja serà una realitat i també s'haurà adjudicat el projecte de construcció.

Son Dureta es començarà l'estiu de 2020 i, amb tot, manté la previsió de despesa inicial de 115 milions d'euros.

El nou complex sociosanitari oferirà 542 llits hospitalaris en habitacions dissenyades especialment per garantir el benestar dels pacients mentre hi estiguin ingressats. Durant l’estada —que podrà durar de trenta dies a tres mesos, de mitjana— rebran tractaments i cures dirigides especialment a estabilitzar la malaltia, rebre sessions de rehabilitació i recuperar l’autonomia personal.

stats