Societat 01/09/2023

Les entitats sobiranistes dels Països Catalans ajunten esforços per defensar el català

Can Alcover acull la trobada amb representants de les Balears, Catalunya i el País Valencià

Rosa Campomar
2 min
Trobada d'entitats sobiranistes dels Països Catalans

PalmaMembres de l'Assemblea Nacional Catalana, ANC Catalunya Nord, la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià i l'Assemblea Sobiranista de Mallorca s'han reunit avui a Can Alcover. En paraules de Joan Planes, de l'Assemblea Sobiranista de Mallorca, “l'objectiu de la trobada d'avui és posar en comú tots els recursos que tenim, perquè és necessari articular una resposta a l'embat que estam patint per temes culturals i lingüístics, en especial actualment a les Illes i al País Valencià pels governs PP-Vox”.

En el decurs de la trobada, s'ha llegit un comunicat conjunt en què es detallen algunes de les amenaces en matèria lingüística que s'han viscut en els diferents territoris de parla catalana, com la supressió d'organismes de defensa de drets lingüístics o el cas particular de la Catalunya del Nord, on hi ha una acusació contra cinc municipis per haver inclòs l'ús del català als plens consistorials. Precisament, Daniela Grau, d'ANC Catalunya del Nord, ha explicat que per a ells “és molt important denunciar el colonialisme interior francès, que passa per ser un estat democràtic, però que de fet no ho és”.

Des del País Valencià, Consol Barberà ha explicat que “nosaltres tenim un secessionisme molt fort que s'amaga sota la defensa del valencianisme autèntic que fa molt de mal”. Per la seva banda, Dolors Feliu, de l'ANC, ha destacat que participar en aquesta trobada d'avui permetrà “fer un front comú davant els atacs dels governs espanyol i francès, i exemplificar la força de la societat civil enfront dels atacs que venen, fins i tot dels poders públics, que són d'aquests estats que no comparteixen la nostra cultura i la nostra llengua, i que intenten minoritzar-la i adaptar-la a la cultura espanyola i francesa”.

Des de l'Assemblea Sobiranista de Mallorca, Joan Planes ha volgut fer una crida a plantar cara a tota la societat i ha fet un especial esment al col·lectiu docent. “Pensam que hi haurà una batalla forta amb el català a l'escola i confii que els docents, ben igual que el 2013 varen ser capaços de plantar cara a l'atac del Partit Popular de Bauzá, si es dona el cas, tornaran a fer aquest front, perquè no podem fer passes enrere”, ha declarat.

stats