Societat 13/11/2023

Entitats reclamen "un marc de convivència i concòrdia a l’Estat" i respecte a la formació del govern

Critiquen les crides de responsables polítics a "ocupar el carrer" i les "pressions antidemocràtiques dels jutges conservadors"

ARA Balears
2 min
Les entitats signants del manifest, a la Plaça de l'Olivar.

Palma16 entitats del teixit social, cultural i sindical de les Balears han condemnat aquest dilluns les manifestacions que s’han produït durant la darrera setmana arreu d’Espanya per protestar contra el president del govern d’Espanya en funcions, Pedro Sánchez i l’acord amb Junts per ser investit, que inclou la llei d’amnistia. S’hi han vist “crides irresponsables de determinats responsables polítics a ocupar el carrer, manifestacions violentes (…), exhibició de simbologia nazi i feixista o pressions antidemocràtiques dels jutges conservadors”, exposa el manifest. La "duresa de les manifestacions està generant por i preocupació entre la ciutadania i llança un missatge que xoca amb els principis del pluralisme polític, de llibertat, de justícia i d'igualtat que proclama la Constitució".

El document el signen l'OCB, Palma XXI, UGT, CCOO o STEI, GOB o Memòria de Mallorca, entre d'altres. A l'acte de presentació també hi han assistit diputats, consellers insulars i regidors del PSIB, MÉS per Mallorca o Unides Podem. S'hi defensen tots aquests valors i també el principi de separació de poders. En aquest sentit, els firmants del document critiquen les imatges de violència que s’han enregistrat els darrers dies. “El nostre enèrgic rebuig als actes convocats amb voluntat de pressionar i amenaçar per alterar les decisions preses amb total llibertat i legitimitat per part de les formacions polítiques representades a les Corts Generals, com també els discursos i expressions d’odi, de les quals han estat objecte, tant organitzacions socials, com col·lectius socials diversos”, diu el manifest.

Les entitats reclamen que s’afavoreixi “un marc de convivència i concòrdia en el conjunt de l’estat espanyol, que es fonamenti en el diàleg, el reconeixement de la diversitat i el respecte als drets humans, com a valors imprescindibles en tota societat democràtica.

Contra les "pràctiques antidemocràtiques"

Miquel Gelabert, portaveu de la Plataforma per la Democràcia, ha mostrat una posició contundent: “Aquestes mobilitzacions van en contra del pluralisme i del sistema parlamentari, i són fruit de la incapacitat del PP de ser investit i aconseguir una majoria parlamentària”. Amb relació a la llei d’amnistia ha dit que “el sistema parlamentari haurà de tramitar la llei, i l’oposició té les garanties constitucionals i la pot recórrer”. Gelabert també ha recordat alguns dels càntics que s’han sentit en el marc de les protestes, com ‘Sánchez a la presó’ o ‘Armengol a la presó. “La societat no accepta aquestes pràctiques antidemocràtiques, que de l’extrema dreta no ens sorprenen. N'han trobat el suport”.

stats