Societat 16/05/2018

Centenars de persones clamen a Palma al govern de Rajoy que compleixi el Pacte d'igualtat

Les entitats feministes de Balears s'han unit aquest dimarts a les protestes de tot l'Estat per exigir el compliment de les partides acordades contra la violència masclista

A. Solano
4 min
Les entitats feministes han exigit al Govern estatal amb un manifest que compleixi els compromisos adquirits.

Palma“Perquè sense els 200 milions d'euros anuals promesos, el 0'004% del pressupost de l'Estat, per a la ministra d'Igualtat, Dolors Montserrat, no es pot complir amb el Pacte d'Estat contra la violència de gènere”. Han estat les primeres paraules del manifest que les entitats feministes de Balears han llegit davant la Delegació del Govern aquest dimarts per exigir al govern espanyol que compleixi el Pacte d'Estat contra la violència de gènere, i unir-se així a les més de 300 organitzacions que han convocat protestes a més de 70 ciutats espanyoles amb el mateix objectiu.

El Moviment Feminista de Mallorca critica amb aquest acte “l'incompliment dels pressupostos del 2018 per part del govern central, que s'havia compromès a augmentar 200 milions d'euros la quantitat destinada al Pacte d'Estat contra la violència masclista” i assegura que “aquests 200 milions, encara que són insuficients, servirien per respondre a una part de les 213 mesures del Pacte”.

Després d'una manifestació històrica aquest 8 de març, el govern es va posar el llaç morat per acabar-ne anunciant una reducció total de 120 milions. Per tant, en el millor dels casos aconseguiríem 80 milions per a tot el territori espanyol.

Sentència de la Manada i violència institucional

El manifest feminista ha tingut paraules per a la polèmica sentència de la Manada, que ha provocat el clam de la societat arreu de l'Estat, la qual “ha suposat la reafirmació de la violència institucional que s'exerceix contra les dones constantment i, en els darrers temps, s'ha tornat més virulenta i cruel”. També s'ha referit a la Llei orgànica 1/2004 de mesures de protecció integral contra la violència de gènere i a “la reforma del Codi Penal”, dues qüestions “necessàries”, segons els convocants, “i de caràcter urgent”, i a la “inexcusable dotació amb pressupost”.

Les entitats convocants han recordat “les més de 900 dones assassinades en els darrers 15 anys”, que, segons ha assenyalat la presidenta de Ben Amics, Noelia Mellado, “no generen l'alarma social suficient” perquè “el PP compleixi la seva promesa de mínims”, ja que deixa les comunitats autònomes sense els 100 milions promesos per a la prevenció educativa i sanitària” i “8.000 ajuntaments sense els 20 milions acordats per millorar l'atenció jurídica, psicològica i social de proximitat”.

Per a la plataforma “no és que no hi hagi doblers”, és que les seves prioritats són unes altres”, referint-se a l'augment del pressupost de defensa un 10,7% o al finançament d'autopistes”. Per als manifestants, “la dignitat de les vides del 51% de la població no és una prioritat per al govern”.

Una denúncia cada dues hores a Balears

A les Balears, el 2017 “s'hi registraren 5.412 denúncies per violència masclista, un 2,7% més que l'any anterior, una denúncia cada dues hores”. Però, segons que ha recordat la presidenta de Ben Amics, “aquest només és el percentatge de dones que han arribat a denunciar".

Mellado ha recordat que Balears “és el territori amb una mitjana més alta de víctimes mortals i d'agressors per milió d'habitants” i que “de cada 10.000 dones, 95,6 han estat víctimes de violència de gènere, mentre que la mitjana estatal és de 66,6”.

“Hem de contestar a aquest govern masclista, que ens engana: sense els doblers promesos no es podrà fer política feminista per garantir la igualtat, prevenir la violència masclista des de la infància, protegir i atendre les víctimes de violència, per tenir uns mitjans d'educació que ens respectin, per formar i sensibilitzar el personal sanitari i docent, i les forces de seguretat de l'Estat, per construir una societat justa i lliure on es visquin vides dignes de ser viscudes”.

El manifest ha conclòs plantejant a Rajoy i la ministra d'Igualtat la qüestió següent: “Valen les vides de les dones?”.

PSIB: “És un xantatge del govern de Rajoy per aprovar els pressupostos”

Com havia anunciat, el PSIB-PSOE s'ha unit a la manifestació feminista. Segons la secretària d'Igualtat de la formació, Silvia Cano, els socialistes “pensam que és fonamental que puguin arribar els doblers previstos al Pacte d'Estat contra la violència de gènere”. Cano ha recordat que el govern estatal “es va comprometre a destinar-hi 1.000 milions d'euros”. El “vàrem signar i estam intentant que aquest compromís arribi a cadascuna de les comunitats”, ha afegit Silvia Cano, qui ha criticat que “no pot ser que de 1.000 milions d'euros, 200 milions d'euros anuals, només se n'hagin pressupostat 80” i ha lamentat el “xantatge per part del govern de Rajoy perquè aprovem els pressupostos generals de l'Estat, quan això és una molt mala notícia per a les dones i els seus infants”.

Podem: “El Pacte és paper banyat”

El regidor d'Igualtat de l'Ajuntament de Palma, Aligi Molina, ha manifestat la voluntat de Podem de donar suport a una convocatòria que ha qualificat de “molt feminista”, i ha recordat “la trobada municipalista” que va celebrar el partit, en la qual “varen participar, entre altres entitats, l'Institut Balear de la Dona i el Consell de Mallorca”, i en la qual “vàrem exigir el que ja sabem, que el govern espanyol ha de complir el Pacte d'igualtat. Molina ha afegit que “sense modificacions legals i sense recursos no tindrem Pacte d'Estat”, que “el Pacte és paper banyat” i que “el necessitam en marxa perquè en depèn la vida de moltes dones que continuen sent assassinades per la xacra de la violència masclista”.

MÉS per Mallorca: "Volem un compromís real, no paraules buides"

Els ecosobiranistes també s'han sumat a la manifestació i han volgut mostrar el seu suport al Moviment Feminista de Mallorca. MÉS per Mallorca ha criticat l'incompliment dels compromisos en els pressupostos de l'Estat de "200 milions d'euros que no arribaran per lluitar contra les violències masclistes" i ha ironitzat a les xarxes amb paraules com "gràcies Partit Popular, gràcies Mariano Rajoy i gràcies Dolors Montserrat". Així mateix, han deixat clar que volen "un compromís real, no paraules buides". "Feminisme sí, hipocresia no", han proclamat.

La protesta, en la qual també han pres part representants dels principals sindicats de les Illes, s'ha celebrat sota el lema 'Compromís = Pressupost'. Ha partit passades les 20 h de la plaça de la Porta Pintada de Palma i ha acabat davant la Delegació del Govern.

stats