Societat 28/10/2020

Entitats ecologistes exigeixen al Govern que compleixi la Llei de residus

Asseguren que les Illes es troben lluny d'aconseguir l'objectiu d'arribar a un 50% de reciclatge abans del 2021

Ara Balears
2 min
A Balears, pràcticament s’ha duplicat la quantitat de residus plàstics recollits els darrers set anys.

PalmaUna desena d'entitats ecologistes, entre les quals hi ha Amics de la Terra, el GOB o GreenPeace, han exigit aquest dimarts al Govern balear que s'iniciïn "amb urgència i determinació" les mesures previstes a la Llei de residus per poder aconseguir els objectius de prevenció, reutilització i reciclatge estable.

Segons han assegurat en un comunicat conjunt, si no es posen en marxa aquestes mesures, no es podran complir els objectius de reciclatge de residus municipals del 2021, com pretenen les autoritats europees, ni tampoc el de reciclar el 70% dels envasos, com planteja la legislació estatal. Precisament en aquest sentit, els ecologistes remarquen que cada dia a les Balears queden un milió d'envasos sense reciclar.

Les entitats han incidit que només serà possible la reducció efectiva dels residus en un 9% abans del 2021 i un 19% abans del 2030 si s'implanten mesures efectives de prevenció de residus, com prohibir a les Balears els plats i tassons de plàstic i les canyetes d'un sol ús. "Les Balears es troben molt lluny de poder assolir l’objectiu, abans del 2021, de com a mínim un 50% de reciclatge i reutilització i d’un 65% abans del 2030."

Els nivells de recollida i de reciclatge de la matèria orgànica també preocupen les entitats. Per això, demanen que els consells insulars i les entitats locals acullin com a prioritat el reciclatge de matèria orgànica.

Una altra situació que demanen que es resolgui és la "disfunció i ineficiència" de l'actual sistema de gestió d'envasos lleugers, ja que després de més de dues dècades de funcionament "només s'arriba a reciclar el 25% dels envasos" de les Illes. Tot i això, han mostrat satisfacció pel fet que s'hagi implantat el cànon de residus, que servirà per evitar "que milions de tones acabin a abocadors o que s'hagin d'incinerar".

stats