Societat 26/10/2020

El Govern penalitzarà els ajuntaments que no reciclin com toca

A partir de l'1 de juliol de 2021 entrarà en vigor el cànon de residus, que s'ha dissenyat amb la filosofia "qui contamina, paga"

Ara Balears
2 min
Una instal·lació de tractament de residus. / ROBERT RAMOS

PalmaA partir de l'1 de juliol de 2021, el Govern penalitzarà els ajuntaments que no reciclin com toca a través d'un cànon que s'aplicarà per gravar la deposició en abocador i el tractament mitjançant incineració del rebuig dels residus domèstics de qualsevol procedència. Aquesta taxa, segons ha explicat aquest dilluns la Conselleria de Medi Ambient, anirà en funció d'una sèrie de paràmetres com, per exemple, que els municipis on estigui plenament desenvolupada la recollida selectiva del rebuig orgànic, pagarà menys.

Els ajuntaments podran assumir ells aquesta taxa o carregar-la als ciutadans. En aquest darrer cas podran decidir si fer-ho de manera asimètrica, és a dir que qui menys recicla més paga. El director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, ha destacat que "el cànon serà finalista i tindrà l'objectiu de finançar projectes que contribueixin a millorar la gestió dels residus, com ara l'adquisició de contenidors intel·ligents per a la recollida orgànica o noves plantes de compostatge descentralitzades, per posar dos exemples".

Sansó ha explicat que "el cànon s'ha dissenyat seguint la filosofia de "qui contamina, paga". És per això, segons ha dit el director general, que es grava únicament l'abocament i la incineració amb l'objectiu de bonificar les bones pràctiques, com ara la recollida i tractament de la matèria orgànica o el pagament per generació.

La Conselleria ha assenyalat que s'ha dissenyat el cànon en quatre trams: dos per a la incineració i dos per a l'abocament. Segons ha apuntat el Govern, el cànon per a l'abocament és més car que el de la incineració perquè en la jerarquia de gestió de residus abocar és la pitjor de les opcions i incinerar està just un esglaó per damunt.

La Conselleria de Medi Ambient i Territori continua desplegant la Llei de residus aprovada pel Parlament el gener del 2019. La norma preveu que "en cas que l'any 2020 no es compleixin els objectius marcats per la normativa vigent, com ara arribar al 50% de reciclatge dels residus municipals, el Govern ha d'impulsar l'establiment d'un cànon".

En aquest sentit, el director general ha subratllat que la mesura està en concordança amb les directrius de la Unió Europea i ha destacat que "preveu un repartiment insularitat, és a dir, el que es recapti en una illa es reinvertirà en aquella mateixa illa". A més, han proposat que les tarifes s'apliquin de manera progressiva i que, en el primer any de funcionament, sigui pràcticament simbòlica, d'entre un i quatre euros per tona.

Segons una simulació que han fet amb les dades del 2018 conclou que la recaptació durant el 2021 seria de 460.388,23 euros. Sansó ha afirmat que "si les administracions, les empreses i la ciutadania feim els deures en matèria de gestió de residus, aquest cànon serà residual d'aquí a molt pocs anys".

Amb aquest nou cànon la Conselleria de Medi Ambient continua desplegant la Llei de Residus aprovada pel Parlament el gener de 2019 que establia que "en cas que l'any 2020 no es compleixin els objectius marcats per la normativa vigent, com ara arribar al 50% de reciclatge dels residus municipals, el Govern de les Illes Balears ha d'impulsar l'establiment d'un cànon".

stats