Societat 27/03/2019

Entitats ecologistes sol·liciten l'anul·lació del tràmit d'atorgament d'un xibiu a Cala Tuent

Amics de la Terra, Tramuntana XXI i el GOB consideren necessaris instruments de protecció per evitar la pressió constant que pateix la platja

Ara Balears
1 min
Cala Tuent durant la temporada baixa

PalmaDemarcació de Costes ha registrat enguany una petició per a la instal·lació d'un xibiu a Cala Tuent. Per aquesta raó, Amics de la Terra, Tramuntana XXI i el GOB n'han sol·licitat l'anul·lació del tràmit d'atorgament. Segons expliquen en un comunicat, des de l'emissió del primer informe que justificà la denegació de la instal·lació de serveis de platja l'any passat, "no ha canviat res, ni tal sols pel que fa a la Llei de costes o al Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals de la serra de Tramuntana (PORN). A més, recorden que si s'atorga aquesta autorització es podria cometre una infracció a la llei i el Reglament de Costes, de la qual serien responsables els funcionaris i autoritats que la resolguessin favorablement.

Les entitats ecologistes consideren que no s'ha d'autoritzar aquest tipus d'activitats de caràcter purament econòmic lligades a l'oci i sense cap relació vinculada a les activitats tradicionals d'un lloc amb un alt valor natural, tant en l'àmbit paisatgístic com en l'àmbit ecològic. Principalment, critiquen la possible instal·lació d'un xibiu a la platja perquè durant els mesos d'estiu ja pateix una intensa massificació vinculada al turisme i el seu ús intensiu. També recorden que alguns visitants duen a terme pràctiques irresponsables o incíviques com fondejos irregulars, festes nocturnes, encesa de fogueres i abandonament de fems.

Els signants recorden que l'any passat es va presentar a Costes una petició per instal·lar 40 gandules i 20 para-sols, sol·licitud que va ser denegada, entre altres coses, per un informe desfavorable vinculant emès expressament per la directora de Paratge Natural de la Serra de Tramuntana de la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears.

stats