Les emissions de gasos d'efecte hivernacle diminueixen un 17% a les Balears el 2019

La demanda elèctrica va augmentar un 0,9%

Les emissions de gasos d'efecte hivernacle varen disminuir a les Illes durant l'any 2019 un 17% respecte de l'any anterior, segons l'estudi anual elaborat per la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic. Aquest estudi, basat en les dades facilitades pels mercats d'emissions, posa de manifest el notable descens en les emissions de CO2 generades a les Balears i que, segons ha valorat el director general d'Energia, Aitor Urresti, "representen la millora en l'eficiència del sistema elèctric a les nostres illes".

El Govern ha assenyalat que, tot i que durant el 2019 la demanda elèctrica va augmentar un 0,9%, les emissions relacionades amb la generació elèctrica varen ser molt menors. Així, l'any passat la generació elèctrica va augmentar de manera important a la central de Cas Tresorer (Palma), que funciona amb un cicle combinat de gas natural. En tractar-se de gas natural, les emissions de CO2 per unitat d'energia són menors. Així, l'augment de les emissions de Cas Tresorer (75,4% superior al 2018) es veu àmpliament compensat per la disminució d'emissions de la resta de centrals tèrmiques. 

Eivissa és on més ha baixat la producció d'emissions de CO2, amb una reducció del 53,6%. En aquest cas, el factor determinant ha estat l'enllaç entre Mallorca i Eivissa, que va entrar en funcionament a final del 2018 i que ha permès una aportació important d'electricitat de Mallorca cap a aquesta illa, on es genera de manera més eficient i neta en els cicles combinats de Cas Tresorer i Son Reus, segons ha informat la Conselleria.

Durant el 2019 també s'ha notat una reducció de la generació d'electricitat a la central de carbó del Murterar, a Alcúdia. En aquesta central, la generació d'electricitat s'ha reduït un 16% i les emissions, fins a un 20%.

En aquest sentit, el Govern ha destacat que per a l'any 2020 s'espera una nova reducció de les emissions lligades a la generació elèctrica a causa del tancament de dos dels quatre grups del Murterar i el funcionament dels altres dos de manera limitada a un màxim de 1.500 hores anuals. Així mateix, l'entrada en funcionament de l'enllaç Mallorca-Menorca també pot suposar una millora important, similar al que ha succeït a Eivissa.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF