Societat 27/09/2019

L’emergència climàtica treu de les aules al carrer milers de joves

Mallorca encapçala el seguiment de la vaga amb prop d’un 30% a les escoles públiques i una manifestació d’estudiants multitudinària al centre de Ciutat

K. O./ I. M./ I. S.
4 min
L’emergència climàtica treu de
 Les aules al carrer milers de joves

PalmaLa manifestació contra la crisi climàtica a Palma va superar divendres totes les expectatives: va reunir 6.000 persones, segons les entitats convocants, que ho consideren un èxit, i 4.500 segons el recompte de la Delegació del govern espanyol. A la convocatòria anterior, al maig, hi varen anar 150 persones.

La manifestació va ser el colofó de la jornada de vaga mundial pel clima. Segons les dades de la Conselleria d’Educació, 11.111 alumnes de col·legis públics i concertats de les Balears varen aturar la seva activitat, un 24,06% del total (un 28,7% dels quals als centres públics i 23,7% als centres concertats). A Eivissa i Formentera el seguiment va ser del 16,3% als centres públics i, a Menorca, molt més reduït, d’un 3,8%. A cap de les tres illes es va fer vaga a les escoles concertades.

Alguns professors també varen fer vaga, 532 del total de 13.421 que fan feina en centres públics, encara que la meitat just varen fer una vaga parcial. Als centres concertats de Mallorca varen fer vaga 66 docents.

El perfil majoritari dels assistents de la manifestació de Palma era de joves d’entre 13 i 20 anys, però també hi havia adults que compartien la mateixa preocupació pel futur de les properes generacions. “Volem que els partits polítics escoltin les demandes de l’emergència climàtica de què la comunitat científica fa anys que adverteix”, explicava Martina, membre del col·lectiu juvenil Fridays for Future, una de les entitats que s’han escampat per tot el món per impulsar aquestes reivindicacions. A la protesta se sentien crits com: “Multinacionals, terroristes ambientals”, “Sense renou el govern no es mou” i “No ens miris, uneix-t’hi”. També hi havia pancartes amb lemes com ‘Hi ha més plàstics que sentit comú’, ‘Aquest planeta no té sortida d’emergència’ i ‘Som les veus dels boscos’.

Docents pel Futur, en un comunicat, va qualificar la manifestació com un “èxit complet i històric”, que marca l’inici d’una nova etapa política mundial que també influeix Mallorca, perquè ha irromput en una generació que és conscient de la crisi climàtica. “Els joves saben que la comèdia s’ha acabat i que és imprescindible un canvi de model”, deia el comunicat, i afegia que “comença un nou temps en què la gent i la realitat no en tindran prou amb la retòrica i les promeses habituals”. Alice Mason, membre de l’entitat conservacionista Save de Med, que treballa per reduir la presència de plàstics al litoral i en la divulgació a través dels centres escolars i les xarxes socials, també qualificava d’“èxit” la protesta.

Entre els representants polítics presents, el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, va dir que cal donar suport i agrair les reivindicacions juvenils. Per això el Govern va donar suport a la vaga. També va recordar que la Llei de canvi climàtic, el Decret de la posidònia, la Llei agrària i la Llei de residus situen les Balears una passa per davant de la resta de països europeus. La consellera insular de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca, Aurora Ribot, va afirmar que és molt positiu veure la societat civil i els representants institucionals units.

Més de 2.000 persones es varen concentrar a Maó a la mobilització convocada per la Plataforma de Menorca pel Clima. La manifestació es va iniciar a la plaça de l’Esplanada i va recórrer els principals carrers de la ciutat. Una de les reivindicacions que es varen sentir amb més força durant la protesta va fer referència al canvi de model energètic i a la central tèrmica de Maó. Els participants també varen fer una crida que els vaixells de càrrega deixin d’usar fuel pesant.

Entre 500 i 700 persones varen participar en la manifestació a Eivissa, convocada pels col·lectius Extinction Rebellion Eivissa, Fridays For Future Eivissa i Joventut Eivissenca pel Clima. Durant la lectura del manifest es va exigir una immediata presa de consciència sobre la crisi ecològica i climàtica i es criticà els representants polítics del Consell Insular per no haver aprovat la declaració d’emergència climàtica a l’illa.

La vaga a Catalunya i València

Un terç dels estudiants catalans va secundar l’aturada mundial pel clima i no va anar a classe. Centenars d’estudiants es varen concentrar a la plaça de la Universitat de Barcelona sota el lema ‘El capitalisme mata el planeta’, en l’avantsala de la protesta que es va produir a l’horabaixa amb una assistència d’unes 20.000 persones que varen baixar pel passeig de Gràcia segons fonts de l’Ajuntament de Barcelona. A València, quasi 2.000 estudiants també varen fer vaga i es varen manifestar per la ciutat.

ESPANYA APROVA AMB RETARD EL SEU PLA ANTICONTAMINACIÓ

El govern espanyol va aprovar divendres el primer Programa Nacional de Control de la Contaminació Atmosfèrica (PNCCA) per complir amb els objectius de reducció d’emissions. I ho va fer cinc mesos després del termini que Brussel·les va donar a la resta dels països. La normativa estableix que les ciutats de més de 50.000 habitants tinguin una zona de baixes emissions a partir del 2023, de l’estil de Madrid Central. També preveu reduir l’ús del vehicle privat en entorns urbans un 35% el 2030 i un 1,5% cada any en desplaçament interurbà. Una altra mesura sobre trànsit inclosa en el pla consisteix a reduir l’ús del vehicle privat en entorns urbans un 35% el 2030 i un 1,5% cada any pel que fa al desplaçament interurbà. A banda, s’inclouen accions en àmbits com l’elèctric, l’agrícola o la calefacció.

stats