Societat 09/06/2021

Eivissa va registrar "mínims històrics" en emissió de gasos contaminants l'any passat

L'enginyer ambiental José Belino ha comprovat que des de l'any 2005 no es registraven valors tan baixos de NO₂

ARA Balears
2 min
Foment del Turisme adverteix que el sector a Eivissa es troba al límit

PalmaL'Observatori de Sostenibilitat d'IbizaPreservation ha destacat que l'any passat, marcat per la pandèmia del covid-19, es varen registrar "mínims històrics" respecte de l'emissió de gasos contaminants a Eivissa. Segons ha informat Europa Press, l'observatori ha assenyalat que les emissions es van desplomar a causa de l'estat d'alarma, el confinament i la reducció de l'activitat.

L'informe, que té les dades recollides per l'enginyer ambiental José Belino, durant el 2020 tots els registres de diòxid de sofre SO₂ es varen situar en la categoria de "bo". En relació amb el diòxid de nitrogen, a l'estació de Dalt Vila més del 98% dels registres es trobaven en un nivell "molt bo", mentre que l'1,3% restant va estar dins de la classificació de "bo".

Per la seva part, a Sant Antoni es va apreciar una millora significativa en relació amb el 2019, ja que en 2020 tots els registres es van situar en nivell "molt bo", mentre que l'any anterior el 6% eren "bons" i va hi van haver dos registres de nivell "regular". Així mateix, a l'estació de Can Misses, encara que més del 94% dels registres s'hagin situat en 2020 en la categoria "molt bo", cinc d'ells van superar determinats nivells classificats com a "regulars".

Analitzant la mitjana d'Eivissa, l'expert Belino ha comprovat que des de l'any 2005 no es registraven valors tan baixos de NO₂, una de les emissions responsables de la pluja àcida i molt tòxica. D'altra banda, al voltant del 69% dels registres de 2020 es trobaven en nivell "molt bo", amb l'estació d'Eivissa amb les xifres més baixes registrades (61%) i Can Misses amb les més elevades (75%).

Amb relació a les partícules en suspensió, la llei estableix com a valor límit una concentració de 50 g/m³ i, segons les dades recollides en l'informe de l'Observatori de Sostenibilitat, en els valors de 2020 s'observa que en deu dates es va superar aquesta mitjana. De fet, els nivells es van registrar en dies consecutius durant gener, coincidint amb una calitja que va afectar l'Illa.

stats