Societat 12/12/2020

Eivissa millora la seva situació epidemiològica i passarà dimarts al nivell 2 d'alerta sanitària

Les reunions entre no convivents a l'exterior podran ser de deu persones i els teatres, auditoris i comerços podran omplir-se fins a un 75%

Ara Balears
2 min
Salut veu “un clar descens” del covid-19 a les Illes Balears

PalmaL'illa d'Eivissa passarà el dimarts de nivell 3 a nivell 2 en el sistema d'alerta sanitària en vista de la millora de la seva situació epidemiològica. Després de la reunió entre la presidenta del Govern balear i les autoritats eivissenques, el president del Consell d'Eivissa, Vicent Marí, i la consellera de Presidència, Pilar Costa, han anunciat que el Consell de Govern aprovarà dilluns aquesta baixada de nivell recomanada pels tècnics.

Això suposarà que a Eivissa es permetran les reunions socials de fins a 10 persones no convivents a espais exteriors (a interiors hauran de continuar sent 6 com a màxim). Els teatres, auditoris i comerços podran omplir-se fins a un 75% (amb nivell 3 el màxim era d’un 50%). En les cerimònies podran participar 60 persones a l'exterior i 30 a l’interior (amb nivell 3 són 40 i 20, respectivament).

Els centres de gent gran podran incrementar la seva cabuda fins al 50% a l'interior, amb grups estables de fins a 15 persones (fins ara estava establert en un 30% amb grups de 6 persones). Als centres d’oci infantil i juvenil els grups podran ser de fins a 15 persones, i no 10 com fins ara.

La situació del covid-19 ha millorat a l'illa d'Eivissa durant les dues darreres setmanes, per això s'ha decidit acceptar aquesta relaxació de les restriccions. Així, la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, proposarà al proper Consell de Govern que a partir de dimarts, dia 15 de desembre, l’illa baixi al nivell 2 d’alerta, amb mesures més flexibles que les que es recullen al nivell 3, on es troba fins ara. Els nous nivells estaran vigents fins al 28 de desembre.

Els criteris per passar de nivell es basen en la reducció de la incidència acumulada. En aquest sentit, s'ha pogut constatar una evolució favorable de la pandèmia, ja que la incidència acumulada a 14 dies ha passat de 149 a 93 casos per 100.000 habitants en les darreres dues setmanes, una millora del 37%. "La incidència ha anat davallant especialment durant aquest darrer mes, tenint en compte que a l'illa d'Eivissa des de fa mesos hi ha hagut diverses limitacions, com la reducció de la mobilitat nocturna, o restriccions d'horaris, entre d'altres. Ara podem dir que aquestes restriccions han tingut conseqüències positives, gràcies a la gran responsabilitat de la ciutadania i dels sectors econòmics", ha ressaltat Costa. La pressió hospitalària, ha recordat, es manté "de manera raonable i assumible" pel sistema de salut de les Pitiüses; "encara hi ha cinc persones a l'UCI".

Des del Govern han precisat que la reducció de contagis ha evitat un augment de la pressió assistencial; en la darrera setmana s’ha reduït el nombre de pacients hospitalitzats pel coronavirs, que ha passat de 23 a 19 (14 a planta i 5 a UCI).

S'ha observat una disminució quant a la incidència en el grup de majors de 65 anys durant les darreres dues setmanes. Així, la incidència acumulada a 7 dies en aquest grup de població ha passat de 65,01 a 21,67 per 100.000 habitants, una baixada d’un 67%. El nombre d’usuaris de residències de majors positius es manté en 4.

stats