Societat 12/12/2019

Educació traurà 1.144 places a les oposicions del 2020

El conseller Martí March pretén que els interins representin entre el 10% i el 15% del professorat a llarg termini

A. T.
2 min
Moment de la celebració de les passades oposicions docents a la UIB.

PalmaLa Conselleria d'Educació, Universitat i Investigació convocarà oposicions el 2020 amb un total de 1.114 places. Així ho ha anunciat el conseller Martí March, que ha assegurat que amb aquesta nova oferta es vol passar d'un 28% a un 22% d'interins. Segons March, a llarg termini s'espera que aquesta dada suposi entre el 10% i el 15% del professorat, una xifra que considera "raonable".

Les proves es faran a partir del proper juny i inclouen places per a Infantil, Primària, Secundària, Formació Professional, escoles oficials d'idiomes, Música i Arts Escèniques i Arts Plàstiques i Disseny. Enguany se supera el nombre de places del 2019 perquè, precisament, s'inclouen les 214 que varen quedar desertes en l'anterior convocatòria. Així, les 930 noves estarien per sota de les 1.080 ofertes l'any passat.

D'acord amb les dades de la Conselleria, des del 2017 s'hauran tret 3.481 places d'oposició, dada que ha permès davallar la taxa d'interins. Si bé l'anterior legislatura va començar amb un dels percentatges més elevats de l'Estat, amb un 37%, entre el 2018 i el 2019 ha baixat a un 28% de mitjana. La intenció del Govern és oferir a les plantilles dels centres educatius una major estabilitat, "requisit indispensable per garantir la implantació de millores pedagògiques efectives".

La majoria de les places del 2020 es concentren en professors de Secundària (557 places, un 48%) i mestres d'Infantil i Primària (410 places, un 35%). Entre les novetats d'enguany, la Conselleria destaca l'oferta de places de suport educatiu, un total de 132, que es tradueixen en les especialitats de Pedagogia Terapèutica (75) i Audició i Llenguatge (25) a Primària. A Secundària se'n destinaran 32 a Orientació.

A més, es treuen 36 places per al professorat de Música i Arts Escèniques i 11 places per al professorat d'Arts Plàstiques i Disseny. Com que el 2019 es varen prioritzar les places per a professorat de Formació Professional, ara es torna a donar preferència a les especialitats per a les quals hi ha més vacants i menys aspirants.

Eivissa, rècord en interins

Per illes, el 68% de les places s'oferiran a Mallorca; el 9,5% a Menorca; el 20%, a Eivissa, i el 2,4%, a Formentera. El conseller ha subratllat que a Eivissa és on hi ha el nombre més gran d'interins. Tot i que és "difícil explicar el perquè", reconeix que hi ha "raons personals, professionals i familiars" que fan que la gent no vulgui desplaçar-se per tres anys. També ha assenyalat com una possible raó l'elevat cost de la vida a Eivissa.

Amb vista als propers anys, March assumeix que "no es podran tenir les mateixes dades que enguany, quan s'han superat les 1.000 places", però que hi ha la intenció de "substituir la gent que es jubila". Amb relació a la convocatòria del 2020, ha dit que "no ens podem permetre perdre cap plaça".

Quant a les condicions per presentar-s'hi, ha afirmat que són les mateixes que els anys anteriors, igual que el temari. Sobre el funcionament de les proves, la directora general de Personal Docent, Rafaela Sánchez, ha afirmat que "el programa informàtic que es fa servir és el millor d'Espanya" i que s'ha aconseguit fer-ho tot telemàticament, tant compartir els temaris com presentar documents.

stats