Societat 03/02/2022

Torna l'assignatura d'Història i Cultura de les Illes Balears a les aules

La matèria optativa es podrà escollir a primer de Batxillerat

2 min
Una aula amb mestre i alumnes durant el primer dia del curs escolar.

PalmaLa Conselleria d'Educació recuperarà l'assignatura d'Història i Cultura de les Illes Balears, que s'implementarà com a optativa a primer de Batxillerat. La Llei Wert (LOMQE) va eliminar la matèria a la Secundària impulsada durant el Govern de Francesc Antich, amb Damià Pons com a conseller d'Educació. La Direcció General de Planificació i Centres va confirmar la recuperació de l'optativa en el ple del Consell Escolar de les Illes Balears, que va tenir lloc aquest dimarts.

Aquesta passa endavant és possible en el marc de la nova llei educativa estatal (LOMLOE), que deixa en mans de les comunitats autònomes el desenvolupament de la meitat del currículum. Molts agents de la comunitat educativa reclamaren feia temps que es tornàs a oferir l'assignatura, per la importància d'apropar als alumnes de les Illes la història pròpia. A més, era dins aquesta assignatura que es podien tractar amb més profunditat temes de memòria democràtica des d'una perspectiva local.

El sindicat UOB Ensenyament ha estat un dels que ha impulsat aquesta reivindicació. L'agost de l'any passat varen entrar a registre una petició formal perquè la Conselleria tingués en compte les seves propostes relatives a la recuperació curricular dels continguts referents a la història i la cultura de les Illes Balears.

La LOMLOE comportarà canvis importants que ja s'hauran de començar a aplicar el proper curs 2022-23. En concret, són aquells que fan referència als currículums, l'avaluació i l'organització de centres, i que s'implementaran primer en els cursos senars (1r, 3r i 5è de Primària, 1r i 3r d'ESO i 1r de Batxillerat). Quant als continguts, actualment hi ha sis tècnics de la Conselleria i un equip d'una cinquantena de docents de les Illes treballant en l'adaptació dels currículums.

stats