Societat 02/10/2023

Educació demana "respecte" pels docents estabilitzats a l'Escola Nauticopesquera

Els divendres passat varen aparèixer al centre cartells contra els quatre professors, als quals acusen de no tenir una titulació adequada per impartir les formacions

2 min
Alguns dels cartells de protesta

PalmaEl conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, ha demanat "respecte" pels docents estabilitzats a l'Escola Nauticopesquera, situats a l'ull de l'huracà arran de la polèmica sorgida divendres passat per la seva suposada manca d'idoneïtat per impartir les classes. El conseller ha fet aquestes apreciacions després de reunir-se amb el director del centre, el coordinador d'FP de l'àrea d'inspecció, l'inspector del centre i el director general de Marina de la Conselleria de la Mar per analitzar la situació.

Vera també ha assegurat que, ara per ara, no s'ha registrat cap queixa més per casos semblants a altres centres de les Balears. "Inspecció Educativa té vigilades les places que poden generar més problemes. Si un professor graduat en Filologia Hispànica fa català, ha fet tres anys comuns. No és el mateix que si un filòleg fa Biologia", ha dit.

La crisi va començar divendres passat quan al centre Nauticpesquer, situat al dic de l'Oest, varen aparèixer cartells contra els quatre docents, com per exemple "títols sense garantia, gràcies a quatre professors". A més, alguns dels altres docents del centre varen presentar una denúncia a la Fiscalia contra el procés d'estabilització, per prevaricació administrativa.

Els alumnes volen el carnet de la Marina Mercant

"Tenim uns professors amb unes titulacions que no són adequades per impartir les matèries, però aquests docents deriven d'un pla d'estabilització aprovat pel govern estatal i que les comunitats autònomes havíem d'aplicar", ha explicat Vera. En la mateixa línia, ha recordat que els docents afectats tenen la condició de funcionaris "i l'Administració els ha de garantir les places". "Hem d'entendre que es varen presentar a un procés i varen aconseguir les places", ha considerat. També ha afegit que "el tema ja no és la idoneïtat de la seva titulació. Sinó que està en risc el títol de la Marina Mercant". Ara, Inspecció Educativa parlarà amb els professors afectats, i el director del centre posarà en coneixement d'Educació (de manera oficial) la situació en què es troben. La Direcció General de Personal Docent hi participarà, i s'activarà el pla de Prevenció de Riscos Laborals.

En relació amb la por tramesa pels alumnes que les seves titulacions no siguin homologades, Vera ha explicat que s'ha d'establir una diferència. "Per una banda, els graus d'FP de Grau Mitjà i de Grau Superior (la part educativa), i per una altra, els certificats emesos per la Marina Mercant, que exigeixen unes determinades titulacions per poder obtenir els seus certificats. Però, per obtenir-los, també pot demanar que els graus d'FP hagin estat impartits per professors amb una formació específica", ha dit. Vera també ha acusat l'anterior govern del Pacte de no haver "vist la problemàtica". Finalment, ha recordat que altres autonomies no varen treure aquestes places de formacions marítimes al procés d'estabilització, i altres les varen treure "però no han tingut aquest problema".

stats