Espais naturals
Societat 24/02/2023

Ecologistes reclamen que els espais naturals que Defensa ja no utilitza siguin d'ús i gestió públics

Defensa és titular d’un nombre important d’espais a les Illes Balears, una part dels quals ubicats en indrets d’extraordinari valor ambiental

ARA Balears
2 min
Espais naturals de Defensa

PalmaEl GOB, Amics de la Terra, Societat d’Història Natural de les Balears i SEO/Birdlife han remès al Govern i als diferents partits amb representació parlamentària un manifest en el qual insten a negociar amb el govern espanyol el manteniment de la titularitat pública dels espais naturals que desafecti el Ministeri de Defensa, i també la gestió.

Els ecologistes han recordat que Defensa és titular d’un nombre important d’espais a les Illes Balears, una part dels quals ubicats en indrets d’extraordinari valor ambiental. Alguns encara són utilitzats, mentre que altres han deixat de tenir interès militar i han estat gairebé abandonats. Per a aquests darrers llocs, el Ministeri segueix un procediment de desafectació i posada a disposició de l’INVIED (Institut de l'Habitatge, Infraestructura i Equipament de Defensa, segons les sigles en castellà) per tal d’oferir-los en el mercat immobiliari.

Segons han alertat, l’oferta immobiliària de grans finques en espais naturals fins ara ben conservats i amb un important valor ecològic podria tenir greus conseqüències urbanístiques, ambientals, paisatgístiques i socials a les Balears. Com a exemple posen el cap Enderrocat, un cas del que suposa el pas a mans privades dels espais cedits per Defensa que han patit una important transformació urbanística. L’antiga bateria del cap Blanc s’ofereix des de fa mesos en un portal immobiliari i entre altres espais que aviat podrien seguir el mateix camí es troba la finca de Refaubetx, que d’altra banda s’ha inclòs dins la recentment presentada proposta de futur parc natural de Ponent precisament pels extraordinaris valors naturals.

Davant aquesta situació, les entitats que formulen aquesta petició consideren que caldria adoptar les mesures necessàries per garantir el manteniment de la titularitat pública dels espais naturals que Defensa pugui desafectar i, alhora, avançar en mesures de gestió per a la restauració i conservació ambiental, i en l’ordenació del gaudi públic compatible amb la protecció del patrimoni natural.

Per tot plegat, insten el Govern a fer les gestions necessàries amb el govern espanyol per aconseguir la paralització de l’oferta i possible venda d’espais naturals de les Balears que hagin estat desafectats pel Ministeri de Defensa, per tal de garantir-ne la titularitat pública. A més, exigeixen impulsar un acord per a la gestió autonòmica d’aquests espais, per part de la Conselleria de Medi Ambient i Territori, i dotar-los d’instruments d’ordenació i gestió que possibilitin la recuperació i conservació dels valors naturals i alhora l’ús públic sostenible.

stats