Societat 22/10/2019

Ecologistes en Acció denunciarà el Govern al TSJB perquè adopti mesures contra la contaminació atmosfèrica

Els ecologistes asseguren que fins ara l'Executiu no ha aprovat cap pla de millora de la qualitat de l'aire referit a l'excés d'ozó

K. O.
2 min
Imatge d'arxiu

PalmaEcologistes en Acció ha acordat denunciar la "inactivitat administrativa" del Govern al Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJB) perquè els jutges obliguin l'Executiu a complir "les seves obligacions" en matèria de qualitat de l'aire, segons ha explicat l'entitat ambiental a l'informe 'La contaminació por ozono en el Estado español durante 2019'. Els ecologistes asseguren que fins ara el Govern no ha aprovat cap pla de millora de la qualitat de l'aire referit a l'excés d'ozó per a la protecció de la salut i de la vegetació de les Illes llevat de la ciutat d'Eivissa.

A l'informe, que dedica unes pàgines a les Balears, s'explica que l'abril del 2017 el Govern va respondre a una de les sol·licituds que va fer Ecologistes en Acció. El govern autonòmic assegurà que només l'1% de l'ozó mesurat a les Illes tenia un origen humà i que s'estava fent feina en l'elaboració d'un nou pla de millora de la qualitat de l'aire i que l'Estat estava treballant per desenvolupar un pla estatal específic per a l'ozó. Per tot això, els ecologistes volen denunciar el Govern, perquè creuen que no és així.

L'estudi assegura que tota la població illenca respira aire perjudicial per a la salut segons les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). De la població total, unes 43.000 persones (el 4% dels balears) viuen en zones on se supera l'objectiu legal establert. De les 18 estacions de control de contaminació atmosfèrica, els pitjors resultats són de Sant Antoni de Portmany i Can Llompart a Eivissa, Alcúdia i Cases de Menut a Mallorca i de Maó, a Menorca.

Dels punts més contaminants, Ecologistes en Acció destaca les centrals tèrmiques, la incineradora de residus de Son Reus, el trànsit aeri, marítim i de vehicles. La contaminació s'estén des d'aquests punts cap a la resta de l'illa i també n'arriben altres partícules de França, Itàlia i el trànsit marítim i aeri internacional que passa per les Balears.

L'ozó és un contaminant molt complex, que no es pot vincular directament amb l'activitat humana, sinó que es forma en la superfície terrestre en presència de radiació solar per la combinació d'altres contaminants emesos pel transport motoritzat (especialment els vehicles dièsel), les centrals termoelèctriques, certes activitats industrials o la ramaderia intensiva. És, doncs, un contaminant secundari que durant l'estiu afecta sobretot les àrees suburbanes i rurals que es veuen afectades per la contaminació urbana i industrial.

stats