Societat 07/06/2018

Espanya és el segon estat de la UE on més persones han tastat almenys una vegada la cocaïna

Barcelona lidera el rànquing de consum de la substància, segons un estudi de les aigües residuals

Laia Forès
2 min
Barcelona lidera el consum de cocaïna en un rànquing de 60 ciutats europees.

Brussel·lesGairebé un de cada deu espanyols d'entre 15 i 64 anys ha consumit cocaïna alguna vegada a la vida. Espanya és el segon estat membre, només al darrere del Regne Unit, amb un percentatge més elevat. Ho revela l'Informe Europeu de Drogues 2018, que ha publicat aquest dijous l'Agència Europea de Drogues. La mitjana europea se situa molt per sota de l'espanyola, en el 5,1%. Quant al consum de cocaïna recent, en l'últim mes el percentatge és de l'1,1% dels europeus.

El document adverteix d'un augment de la disponibilitat de cocaïna i altres substàncies a Europa. "Actualment veiem que hi ha més producció i disponibilitat de drogues a la UE. A més a més, el mercat de drogues il·legal és molt dinàmic i adaptable. I, en conseqüència, més perillós", ha subratllat el comissari europeu d'Interior, Dimitris Avramopoulos.

L'informe també recull un estudi publicat al març que revelava que el 2017 Barcelona es va situar per primera vegada al capdavant de les ciutats europees on es consumeix més cocaïna. Per arribar a aquesta conclusió s'han analitzat des del 2011 mostres de les aigües residuals urbanes per detectar en les restes urinàries els components de la cocaïna i d'altres substàncies com les amfetamines i l'èxtasi.

L'estudi demostra que el consum de cocaïna a Barcelona s'ha disparat: en sis anys s'ha doblat la presència de cocaïna en les aigües residuals. El 2017 s'han analitzat una seixantena de ciutats, entre les quals no hi ha grans ciutats com Madrid. Entre les que que formen part de l'estudi, se situen al darrere de Barcelona Zuric (Suïssa) i Anvers (Bèlgica). València ocupa la setzena posició, i Santiago de Compostel·la, la vintena.

El cànnabis, la droga més popular

Tot i que l'Estat consta entre els socis on la cocaïna és una de les drogues més populars, el cànnabis continua sent la substància il·legal més consumida a la UE, segons l'informe. Brussel·les estima que un 1% dels ciutadans europeus adults són consumidor "diaris o quasi diaris" de cànnabis.

Espanya també destaca com un dels estats més consumidors de marihuana, després de Dinamarca i Itàlia, amb un 30% de ciutadans que admeten haver-la provat alguna vegada. La xifra és del 17,1% en el cas dels joves entre 15 i 34 anys.

stats