Societat 02/02/2021

Una dotzena d'aiguamolls garanteixen l'equilibri de l'ecosistema a Menorca

El menyspreu humà i el guany de territori són les principals amenaces d'aquests espais

Iván Martín
2 min
L'Albufera des Grau és una de les zones humides més riques a l'illa.

MaóMenorca té una dotzena d'aiguamolls amb una gran biodiversitat que permeten mantenir un equilibri mediambiental davant les amenaces humanes o les inclemències meteorològiques. Ho explica el membre de la Societat Ornitològica de Menorca (SOM), naturista i ecologista Xavi Méndez, en el marc del Dia mundial dels aiguamolls. Aquests espais són extensions de terra, de diferents dimensions, que tenen la particularitat d'estar negades gran part de l'any. Les últimes tres dècades s'han reduït al voltant d'un 50% a tot el món.

Xavi Méndez reconeix que els aiguamolls corren un seriós risc de desaparició, una circumstància que s'arrossega des de temps pretèrits i respon a dos principals motius: "Les zones humides eren menyspreades per la població i els dirigents, i la humanitat ha volgut recuperar aquests espais per guanyar extensió en els conreus". Méndez continua reflexionant sobre el malnom dels aiguamolls: "Es veien com un punt de concentració de mosquits i de transmissió de malalties, però la realitat és que són d'un elevat valor ambiental i natural". I és que per al membre de SOM, els aiguamolls són "vida" i afavoreixen la reproducció dels molts organismes del seu entorn.

D'altra banda, Méndez destaca la "funció ecològica" dels aiguamolls per mantenir l'equilibri i executar tasques de control de les emissions de CO2 i de contenció quan hi ha tempestes. En aquest sentit, la zona més rica de Menorca és el nord, on trobam les zones més impermeables. "Tot és qüestió de geologia", afirma Méndez, i afegeix: "Al sud de l'illa hi ha molta roca sedimentària i permeable, osa que fa més complicat que pugui néixer un aiguamoll, perquè l'aigua es filtra".

Finalment, es mostra preocupat per la manca de pluges, un fet que dificulta el desenvolupament de la biodiversitat als aiguamolls: "Cada mes de gener elaboram un cens d'aus aquàtiques i aquest any, a final de desembre, encara hi havia alguns espais secs. Ha plogut poc, i encara que ens sembli que plou molt, quan analitzes els nombres no són grans quantitats i la previsió que tenim és de poca aigua".

stats