Societat 04/11/2019

Les dones treballen gratis 55 dies a l'any a causa de la bretxa salarial a Espanya

Segons UGT, la discriminació de sou per raó de sexe és del 16% en el conjunt de la Unió Europea

Alba Tarragó
2 min
/ CRISTINA CALDERER

PalmaEl sindicat UGT ha denunciat aquest dilluns, 4 de novembre -Dia contra la bretxa salarial-, que les dones treballen gratis una mitjana de 55 dies a l'any, segons les darreres dades de l'Eurostat, corresponents al 2017. L'organització denuncia que Espanya és el segon país on més ha augmentat la bretxa salarial de la Unió Europea, un 0,9%, fins a situar-se en un 15,1%. Malgrat que aquesta xifra en el conjunt de la UE és del 16%, el nivell de descens general ha estat del 0,2%.

El sindicat denuncia que la bretxa perdura a Espanya per la "resistència" de les empreses a aplicar la regla bàsica d'igual salari per igual valor, atès que "els suposa un consistent estalvi econòmic que engreixen amb beneficis". És per això que UGT demana més celeritat en l'avanç de les polítiques d'igualtat i que s'impulsi una llei d'igualtat salarial per eliminar la discriminació i la bretxa salarial per raó de sexe "de manera eficaç i efectiva".

Pel que fa a les Illes Balears, les darreres xifres del sindicat USO del juliol de 2019 revelen que a l'Arxipèlag les dones cobren un 4,7% menys per hora treballada que els homes: mentre que elles cobren 13,79 € per hora, ells reben 14,48 €, 0,69 € més. Tot i això, les dades a escala estatal representen quasi el triple de discriminació, atès que la diferència mitjana és de 2,17 €.

Les Illes Balears són la segona comunitat autònoma on la bretxa salarial és més baixa –de 0,69 € per hora–, juntament amb les Canàries. Només Extremadura té una bretxa salarial més baixa que els dos arxipèlags, amb una diferència de 0,55 € l'hora. Astúries és la comunitat de l'Estat amb una bretxa més gran, amb gairebé 4 € de diferència per hora entre dones i homes.

Les cures i la discriminació indirecta, principals causants segons la directora de l'IBDona

En aquest sentit, la presidenta de l'Institut Balear de la Dona, Maria Duran, assenyala que aquesta desigualtat és "una conseqüència de la manca de corresponsabilitat en la cura dels menors i de les persones malaltes i les més febles de la família, càrregues que han d'assumir les dones". Duran també apunta com a causant de la bretxa salarial "la discriminació indirecta, que es deriva de vincular les feines feminitzades o que majoritàriament fan les dones amb uns sous interiors als treballs d'igual valor que puguin fer els homes". Entre aquestes professions, destaca la de "les dones de la neteja, que tenen unes condicions laborals i uns salaris per sota de la resta de treballadors".

Segons USO, la bretxa s'agreuja en els treballs parcials i temporals, on es penalitza doblement l'ocupació femenina. Les dones tenen un 5% més de temporalitat que els homes. En el cas dels contractes a temps parcial, el 74,5% correspon a dones.

La presència més gran de dones en l'educació superior no es trasllada als salaris: només una de cada quatre persones que reben el salari més alt, vuit vegades el Salari Mínim Interprofessional (SMI), és dona. En canvi, el 70% dels sous que estan per sota del SMI correspon a dones. Aquesta discriminació laboral es reflecteix també en les pensions, on la bretxa entre la jubilació mitjana d'un home i d'una dona és de 455 €.

stats