Dia Internacional de les Dones
Societat 04/03/2024

Les dones grans protagonitzen els actes del Govern pel 8-M a les Balears

El conseller de Presidència del Consell de Mallorca, Antoni Fuster, ha dit que "no hi ha hagut ni hi haurà cap pas enrere en la lluita contra la violència masclista"

2 min
Presentació dels actes del Dia Internacional de les Dones a les Balears.

PalmaL'Institut Balear de la Dona (IBDona) ha preparat un programa conjunt del Govern, els consells insulars i l'Ajuntament de Palma per commemorar durant un mes –d'avui al 6 d'abril– el 8-M. Les 50 propostes per al Dia internacional de les dones, que se celebra aquest divendres 8 de març, s'engloben sota el lema 'Per les dones grans, per les grans dones', en un intent de reivindicar les dones majors "valentes, pioneres, que trenquen barreres sense por i no han renunciat a ser científiques, escriptores, mares o mestres", segons ha dit la consellera de Famílies i Afers Socials, Catalina Cirer.

El programa d'actes està format per un seguit de conferències, exposicions, concerts, tallers, espectacles de dansa i de teatre, entre d'altres, per abordar la desigualtat de gènere en les dones que s'enfronten a diverses formes de discriminació estructural, especialment en el cas de les més grans. "Molts dels drets que tenim els els devem a elles, perquè no van voler renunciar a la seva carrera, encara quan no eren ben vistes o estaven reservades per als homes". A més, Cirer ha indicat que un 72% de les persones que viuen soles en l'actualitat són dones, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística.

Missatge per a Vox

Per part seva, el conseller de Presidència del Consell de Mallorca, Antoni Fuster, que governa amb Vox a la institució insular, ha afirmat que "no hi ha hagut ni hi haurà cap pas enrere en la lluita contra la violència masclista". Fuster, que ha fet servir un terme que els seus socis neguen i substitueixen per violència intrafamiliar, ha recordat que les activitats inclouen xerrades i tallers "per a tots els públics" sobre "benestar, igualtat i prevenció de violència masclista i relacions intrafamiliars".

Cirer ha confirmat que assistirà a la manifestació central del 8-M, com ha fet cada any, encara que després ha matisat que no sap si ho farà com a representant institucional. Ha volgut aclarir que l'acte central de divendres, convocat pel Moviment Feminista de Mallorca, seguirà el seu recorregut habitual.

L'acte central del 8-M serà el mateix 8 de març, a les 12.30 h a la Misericòrdia de Palma, amb la lectura del manifest a càrrec d'un grup de dones pioneres. A més, el programa inclou 'La meva mirada', una activitat per a dones majors de 60 anys que visibilitzen, mitjançant la fotografia, com veuen i senten però sempre des del positivisme, perquè s'atreveixin a utilitzar la fotografia per experimentar un procés de desenvolupament personal i d'empoderament.

Un altre dels actes centrals d'aquest 8-M serà la jornada 'Dones grans, grans dones' organitzada pel Consell de Mallorca i l'IBDona, que tindrà lloc dia 7 de març al Centre Flassaders de Palma. Està adreçada a qualsevol professional que es vulgui sensibilitzar amb aquest tema i té com a objectiu donar a conèixer l'envelliment femení, i com els homes i les dones l'experimenten de manera diferent. Les preinscripcions acaben dia 5 de març inclòs. Es poden fer a través de l'enllaç http://tinyurl.com/2rs2u59e.

stats