Societat 16/02/2023

Els docents "congelen" les mobilitzacions després d'una nova oferta d'Educació sobre l'acord marc

Dilluns que ve hi haurà una nova reunió per acabar de perfilar la proposta

2 min
Reunió entre els dindicats docents i Educació.

PalmaEls sindicats de la Mesa Sectorial d'Educació han acceptat "congelar" les mobilitzacions previstes per a dimecres que ve, ja que han aconseguit "aproximar-se" a un acord de millora per als docents amb el Govern. Segons ha explicat Europa Press, les organitzacions han expressat satisfacció per la reunió mantinguda aquest dijous amb el conseller Martí March. Els sindicats entregaran aquest dijous per escrit les seves consideracions a la proposta inicial plantejada per la Conselleria, que es compromet a contestar amb un esborrany aquest divendres. Dilluns que ve hi haurà una nova reunió per acabar de perfilar l'acord.

Una de les principals reivindicacions dels sindicats és el reconeixement de la carrera professional, un complement retributiu del qual ja gaudeixen altres empleats públics, com per exemple els sanitaris. La Conselleria ja s'havia manifestat favorablement pel que fa a la proposta de crear una carrera professional docent, però el debat està en com, quan i amb quines quanties s'implantarà.

En aquest sentit, Educació ha presentat una primera proposta amb quantitats que no s'equiparen a les de qualsevol altre funcionari, segons els sindicats. Els representants dels treballadors també reivindiquen que no s'esperi fins a setembre de 2024 per implantar-la.

Des de CCOO han manifestat que volen "una carrera professional amb trams que reconeguin les funcions docents i que es convoqui cada any perquè no hi hagi greuges comparatius entre professors". A més, seria complementària amb els sexennis.

Una altra de les qüestions sobre les quals encara no hi ha acord és la reducció de la càrrega lectiva: actualment és de 19 hores a Secundària i de 25 a Primària. La Conselleria ha fet una proposta de 18 hores per a Secundària i 24 per a Primària, però els sindicats creuen que a Primària la baixada ha d'arribar fins a les 23 hores. Aquesta reducció podria aprovar-se per al pròxim curs.

Una altra mesura que s'ha plantejat és regular les baixes mèdiques inferiors a cinc dies perquè siguin remunerades. "Som l'únic sector de la Comunitat que no percep retribucions pels quatre primers dies", ha apuntat el representant d'UGT, Tino Davia. A més, ha demanat elaborar un protocol per a agressions en centres educatius. Igualment, els sindicats han reclamat una reducció de ràtios "més ambiciosa", i altres mesures de millora dels permisos retribuïts, la reducció de jornada i la llicència per a estudis, entre d'altres.

Per part seva, March ha recalcat que "tenim clar que aquest és un acord necessari des del punt de vista sociolaboral i de millora de l'educació en general. Però això ha de ser viable. Les coses s'han de fer de manera sostenible econòmicament, financerament i jurídicament. Ara treballarem en un document que traslladarem a Hisenda".

stats