Societat 18/09/2020

Cinc entitats de Menorca s'uneixen per coordinar accions que redueixin els plàstics

Neix Menorca Sense Plàstics amb un pressupost inicial de 24.500 euros

Ivan Martin
2 min
Eliminar l'impacte que causen els plàstics a l'ecosistema és el gran repte de les entitats menorquines.

MaóUn total de cinc entitats de Menorca s'han unit per crear una plataforma que, amb el nom Menorca Sense Plàstics, té l'objectiu de coordinar accions per reduir la contaminació per plàstic. El projecte, que s'ha segellat mitjançant un conveni, s'inicia aquest mes i comença amb un pressupost de 24.500 euros. Les entitats que formen l'aliança són la Fundació per a la Preservació de Menorca, l'Institut Menorquí d'Estudis, el GOB, l'Associació Leader Illa de Menorca i Per la Mar Viva.

La idea va sorgir de la Fundació per a la Preservació de Menorca en detectar que s'efectuaven diverses iniciatives en la lluita contra els plàstics de manera descoordinada. A partir d'aquí es van posar en contacte amb la resta d'entitats, que treballen des de fa un any en la consolidació del projecte. Els objectius per a aquesta primera etapa són crear un procés de certificació per a petites i mitjanes empreses que vulguin reduir l'ús dels plàstics d'un sol ús i s'impulsarà una llista de proveïdors i comerços locals que ofereixin alternatives al plàstic, amb la qual cosa s'afavorirà l'economia de proximitat i sostenible. El tercer repte és dur a terme accions d'informació ambiental per internet i, finalment, la creació de xarxes amb altres aliances existents per integrar estratègies.

Pel que fa als compromisos adquirits, la Fundació per a la Preservació de Menorca s'encarregarà de la contractació de la coordinadora del projecte i de finançar amb 10.000 euros el primer any. L'Institut Menorquí d'Estudis definirà un sistema d'indicadors amb les dades que sorgeixin, assessorarà en la recerca de fons i col·laboracons, i hi aportarà 500 euros en material. Per la Mar Viva posarà a disposició del projecte els voluntaris, mentre que l'Associació Leader hi posarà 4.000 euros per a despeses. Finalment, el GOB contribuirà amb el bagatge d'informació i experiència que acumula a la seva trajectòria proteccionista. Cal destacar l'aportació de 10.000 euros de la Fundació Marilles.

stats