Societat 23/11/2023

Els directors d'escola de Calvià acusen l'Ajuntament: "Prohibeixen els foguerons de Sant Antoni"

El consistori calvianer atribueix la situació a un "malentès" i informa que ja tenen la llenya comprada

2 min
Fogueró de Sant Antoni

PalmaEls directors dels CEIP del municipi de Calvià han informat l'ARA Balears que, en el marc del seminari de directors del municipi, que es va fer aquest dimarts, l'Ajuntament, governat pel PP i Vox, els va anunciar que se suprimiran els foguerons escolars de Sant Antoni. A la reunió, en representació del Consistori, hi varen assistir la regidora d'Educació, Isabel Bonet, i el gerent de l'Institut Municipal d'Escoles i Biblioteques, (IMEB), Néstor García-Muñoz. Els directors expliquen que, en un primer moment, els van dir que la decisió es prenia perquè "la llenya és molt cara". Davant aquest comentari, els centres varen proposar fer foguerons més petits, una idea que tampoc va prosperar. A continuació, els representants municipals varen demanar als centres que preparassin un pla de seguretat detallat. Diversos directors assistents a la reunió han contactat amb l'ARA Balears per expressar la seva estupefacció. "És impossible que puguem preparar un pla de contingència i seguretat d'aquí a febrer. No tenim recursos", assegura un d'ells.

Aquest mitjà ha contactat amb l'Ajuntament de Calvià, que nega haver pres aquesta decisió, malgrat que els directors assistents a la reunió es refermen que se'ls va anunciar la prohibició i se'ls va dir que "les torrades es farien a les barriades" i que es donarien a cada centre "tres torradores petites". Fonts del consistori diuen que els directors no varen entendre el que deia Bonet i asseguren que per a l'any que ve els foguerons estan garantits. "Tenim la llenya comprada", asseguren. Per a d'aquí dos cursos "es mirarà com es poden fer amb més seguretat", expliquen les mateixes fonts. Els centres educatius, en ser informats de la resposta de l'Ajuntament, es refermen en la seva acusació: "Prohibeixen els foguerons de Sant Antoni. Ens ho van dir clarament", assegura un altre director, que atribueix aquest canvi a una "reculada de l'Ajuntament en veure la repercussió que tindria la suspensió de la festa".

Els dimonis confirmen els impediments de l'Ajuntament

Els directors consultats asseguren que una colla de dimonis de Calvià els ha confirmat les reticències del consistori cap a aquesta tipologia de festa. En un missatge d'àudio, al que ha tingut accés l'ARA, un dels integrants de la colla assegura que "d'ençà que hi ha hagut el canvi de Govern, l'Ajuntament està molt beneitet amb tot el que té a veure amb foguerons i correfocs. Ens posen moltes traves i impediments".

Cal recordar que, a partir del 2024, Calvià celebrarà la festa de  Saint George, el patró d'Anglaterra, en "agraïment al turisme britànic". Així ho va donar a conèixer el batle del municipi, Juan Antonio Amengual, en el marc de la fira turística Londres World Travel Market (WTM). La intenció, va dir, és "agrair la fidelitat" dels turistes anglesos al llarg de tants anys a la localitat. L'anunci d'aquesta festa, que coincidirà amb Sant Jordi i es farà previsiblement a Palmanova i Magaluf, va ser durament criticat per entitats socials i culturals de Mallorca.

stats