Societat 19/03/2020

El govern espanyol enviarà 210 milions d'euros addicionals a les comunitats autònomes per fer front al coronavirus

Illa assegura que l'Estat no ha retingut material sanitari

Mireia Esteve / Pau Rumbo
4 min
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, en roda de premsa aquest dilluns per analitzar l'epidèmia del coronavirus.

Barcelona"Arriben els dies més durs", ha avisat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en una roda de premsa conjunta amb el vicepresident d'Assumptes Socials i Agenda 2030, Pablo Iglesias. Per fer-hi front, el govern espanyol ha decidit enviar una dotació addicional de 210 milions d'euros a les comunitats autònomes perquè destinin aquests diners a la crisi sanitària pel coronavirus. De tota manera, Illa no ha concretat quina quantitat tocarà a cada comunitat autònoma. Aquests diners se sumen als avançaments del model de finançament autonòmic ja aprovats.

Illa ha negat les crítiques que ha rebut per part d'algunes administracions autonòmiques, com la Generalitat de Catalunya i també la Comunitat de Madrid, sobre el repartiment de material sanitari. "No hi ha hagut requisament ni impediments a les duanes", ha assegurat. I ha afegit: "El virus el vencerem units. Treballem en coordinació estreta amb totes les comunitats autònomes". Així, Illa ha explicat que s'han marcat com a objectiu "comprar tant com es pugui" per destinar més material sanitari als centres assistencials i ha detallat que en els últimes dies els han fet arribar 1,5 milions de mascaretes, 324.000 avui mateix a la sanitat madrilenya. El ministre socialista, a més, ha afegit que a part del material que compra l'Estat, les comunitats autònomes també "poden fer compres si ho consideren oportú", i que s'està intentant potenciar el sistema de producció, segons ha explicat. "Ho distribuirem on faci més falta" per garantir l'equitat entre territoris, ha afirmat.

En la roda de premsa, Illa també ha explicat que s'han incorporat 50.000 professionals sanitaris, entre metges i infermeres, en els últims dies per reforçar el sistema sanitari. Són 7.633 metges interns residents (MIR) de l'últim any de formació de totes les especialitats als quals se'ls prorrogarà el seu contracte; 11.000 professionals d'infermeria que han superat les proves selectives, però no havien aconseguit plaça; 14.000 metges i infermeres jubilats en els dos últims anys, en funció de les necessitats assistencials; 10.200 estudiants de l'últim curs d'infermeria i 7.000 de medicina.

Medicalitzar les residències d'avis

D'altra banda, Iglesias ha fet una sèrie d'anuncis d'inversions socials. Per exemple, la creació d'un fons social extraordinari per reforçar l'atenció social de les persones més vulnerables. En aquest sentit, ha explicat que destinaran 300 milions d'euros a medicalitzar i a dotar de més material sanitari les residències d'avis per frenar les xifres de mortalitat dels últims dies. Illa, de fet, ha explicat que han convertit el protocol que tenen des del 5 de març sobre les residències d'avis en una ordre executiva perquè es pugui aplicar de manera immediata en tots els centres. "Hi ha hagut escassetat de material a les residències", ha admès Illa. A més, els diners d'aquest fons també es destinaran a l'atenció domiciliària de persones dependents i amb discapacitat que no poden anar als centres de dia. El vicepresident d'Assumptes Socials també ha detallat que l'exèrcit serà l'encarregat de vetllar per les persones sense llar.

Iglesias, a més, també ha explicat que destinaran 300 milions d'euros en avançaments als ajuntaments amb superàvit, perquè els destinin a serveis socials. La vicepresidència d'Assumptes Socials passarà a coordinar el funcionament dels serveis socials de tot l'Estat, en cooperació amb les comunitats autònomes i els ajuntaments, per tal de fer front a la crisi provocada pel Covid-19. D'aquesta manera, el ministeri de Sanitat ha delegat a la vicepresidència que dirigeix Pablo Iglesias les propostes necessàries per col·laborar amb els serveis socials mentre duri l'alarma sanitària.

El vicepresident segon, per cert, no ha concretat cap mesura relativa al mercat del lloguer. Preguntat específicament sobre si el govern té en ment una moratòria dels pagaments per a persones en risc d'exclusió, Iglesias ha contestat únicament que l'executiu espanyol és conscient que l'habitatge és un dret constitucional i que la crisi del coronavirus pot portar a fer que molta gent no pugui pagar el lloguer. "No deixarem cap ciutadà enrere", ha assegurat, i ha avançat que els anuncis socials d'avui no seran els últims.

El ministre de Sanitat també ha explicat que el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, serà l'encarregat de coordinar totes les administracions de justícia per "garantir" que es produeixen els serveis mínims, i que la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, també vetllarà perquè el subministrament elèctric arribi a la gran indústria i a totes les famílies. A partir de les dues del migdia, Iglesias participarà en una videoconferència amb els ministres de Treball de la Unió Europea, juntament amb la ministra de Treball, Yolanda Díaz, i el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá.

Caiguda de la demanda d'electricitat

Aquesta tarda, també han comparegut en roda de premsa el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, i la vicepresidenta per la Transició Ecològica, Teresa Ribera. Així, Ribera ha explicat que la demanda d'electricitat ha caigut entre un 5% i un 7% de mitjana a tot l'Estat des que es va decretar l'estat d'alarma, tot i que en territoris com Catalunya i també Madrid és on més s'ha notat. A més, Ribera també ha apuntat que també hi ha hagut un descens de la demanda de gasoil i gasolina des de dilluns. La ministra per a la Transició Ecològica també ha descartat que l'Estat intervingui el sector elèctric perquè els preus "s'estan comportant raonablement bé" i ha assegurat que són un 19% més baixos del que estava previst. D'altra banda, Ábalos ha descartat que el govern pensi en tancar l'espai aeri i ha detallat que serveis com el de Rodalies a Barcelona i Madrid s'han reduït un 15%, tal com ja han explicat aquest matí els representants del comitè tècnic de seguiment del coronavirus.

stats