Què es cou?
Societat 04/12/2020

Els dimecres, dia de brou als restaurants de Menorca

Bep Al·lès
3 min
Els dimecres, dia de brou als restaurants de Menorca

Ciutadella‘Els dimecres és dia de brou’ és la iniciativa de recuperació gastronòmica que organitza des de fa set anys l’Associació Menorquina de Bars, Restaurants i Cafeteries, i que enguany s’inclou en el programa d’activitats de Menorca Regió Gastronòmica Europea.

Estam davant un esdeveniment gastronòmic consolidat a l’illa gràcies a l’aposta d’aquest col·lectiu per introduir aquest plat tradicional a les cuines dels restaurants. Un altre dels reptes de l’esdeveniment és dinamitzar el sector de la restauració en temporada baixa amb la peculiaritat de realitzar un dia concret entre setmana.

El dimecres s’ha convertit des de fa set anys en el dia per excel·lència per degustar aquest plat. El brou s’ha posicionat com a producte gastronòmic durant l’hivern perquè visitants i turistes el coneguin i tastin. És un plat típic de la cuina menorquina que s’inclou en la cuina espanyola com a plat calent, hivernal i de tres tombs com és el cas del cocido madrileny i el gallec, l’escudella catalana, l’olla aranesa... El plat de brou té a Menorca una connotació de plat calent per a un dia de fred, per això l’esdeveniment té lloc al desembre i al gener, atès que amb l’arribada de la baixa temperatura és més desitjable.

Un plat molt complet

El bullit o brou és un plat molt complet que pot preparar-se de diverses maneres i ingredients, però en essència mai hi mancaran la carn de vedella -emprant el tall anomenat ‘xenc’-, gallina, patates, ciurons, tomàtiga, ceba, pastanaga, herbes de sopa, pasta per a sopa, sobrassada... hi ha qui també hi posa botifarró.

El brou menorquí es pot servir de dues o tres maneres, encara que el més típic és fer-ho en dos plats: primer, el plat de sopa (brou) afegint-hi fideus, i un segon plat amb les patates, els ciurons i la carn. També hi ha qui primer serveix la vianda (plat de sopa amb pasta), de segon les patates bullides, els ciurons i les verdures, i de tercer, la carn.

El menú dels dimecres de brou té enguany un preu de 14 euros i es pot degustar des del 2 de desembre, durant dos mesos -els dimecres 2, 9, 16, 23 i 30 de desembre, i 13, 20 i 27 de gener-. Tota la informació estarà disponible a la web:www.gastronomiamenorca.es. A més dels dos plats que componen el brou menorquí, s’inclouen aigua o copa de vi, pa i postres en el menú.

Vuit restaurants de l’illa especialitzats en cuina menorquina participen en la setena edició: Aquarium Port Ciutadella; Molí d’es Racó i Hotel Jeni & Restaurant, del Mercadal; Mesón Rias Baixas i Loar, a Ferreries; 23 Can Avelino i Restobar Mo, a Maó, i Casino Sant Climent.

Una de les novetats de la present edició és que els clients tindran l’opció també de poder fer ús del servei de menjar per emportar-se per si prefereixen degustar el menú a casa seva. Aquesta modalitat s’ha incorporat a causa de la pandèmia per poder servir a tots els clients interessats. Per a ambdues opcions, s’ha de reservar prèviament per facilitar-ne l’organització i aplicar totes les mesures establertes per prevenir la covid-19.

Una altra de les novetats és la realització d’un concurs a través de Baleària, el premi del qual serà el bitllet de vaixell amb destinació a Menorca (anada i tornada) i la degustació del menú de brou per a dues persones per gaudir al mes de gener.

stats