Societat 30/05/2021

Dia de l'Orgull Boig: "Ni culpa ni vergonya" per patir trastorns de salut mental

Aquesta jornada es commemora a escala mundial des dels anys 90

ARA Balears
1 min
L'acte de l'Orgull Boig' a la plaça del Mercat de Palma.

PalmaIllencs que pateixen algun tipus de trastorn mental i sofriment psíquic -usuaris de diferents entitats de salut mental de les Balears- han celebrat aquest diumenge el Dia de l'Orgull Boig. Amb el lema "Ni culpa ni vergonya", els participants s'han concentrat a la plaça del Mercat de Palma per lluitar contra l'estigma associat a aquests tipus de malalties i espolsar de la paraula 'bogeria' totes les connotacions negatives.

L'activitat ha inclòs música en directe, fotografia i una lectura de poemes. Cal dir que el Dia de l'Orgull Boig se celebra a tot el món des dels anys 90, per reivindicar la inclusió social i la igualtat de drets per a aquest col·lectiu.

La primera manifestació es va fer al Canadà el 1993 amb el nom del Dia de l'Orgull dels Supervivents de la Psiquiatria (Psychiatric Survivor Pride Day). A Espanya, la celebració es va estendre per ciutats de tot l'Estat el 2018. L'any següent va arribar a Palma, amb una jornada a la plaça d'Espanya, que també oferia tallers, música i espai de divulgació.

La Conselleria de Salut s'ha adherit a la reivindicació d'enguany. "Un any més, ens mantenim a disposició dels qui ho viuen en primera persona i utilitzen com a altaveu la celebració del Dia de l'Orgull Boig; hem de fer el camí plegats, hi ha moltes coses per canviar i només serà possible si els qui reivindiquen són escoltats", ha expressat el coordinador autonòmic de Salut Mental, Oriol Lafau.

stats