Societat 19/06/2022

El Dia del Be dona el sus les festes de Sant Joan

Ciutadella comença el compte enrere amb una celebració que permetrà emocionar-se amb el primer toc de flabiol després de dos anys d’absència

Ivan Martín
4 min
El Dia del Be

CiutadellaCiutadella ha començat aquest diumenge les festes de Sant Joan. Aquest diumenge, l'anterior al 24 de juny, és el Dia del Be, una tradició en què un pagès vestit amb pells de be, com sant Joan Baptista, recorre els carrers antics de la ciutat amb una comitiva i amb l'objectiu de convidar tothom a les festes. A més, s'ha duit a terme el tradicional primer toc de flabiol.

Primer toc de flabiol

Les cures de l’animal s’han seguit durant tota la setmana a la finca del Caixer Pagès de Tramuntana, Sa Muntanyeta. S’han escollit dos exemplars, el titular i un suplent. El primer, de 35 quilos de pes, compartirà protagonisme diumenge amb l’Home del Be, Sam Bosch. Dissabte horabaixa, el be s’instal·la al número 20 del carrer de la Cova de les Àmfores per complir amb la tradició de la vetlla del be. Centenars de persones, grans i petits, el visitaran abans de partir a primera hora del matí del dia següent cap a la casa del Caixer Senyor, Borja Saura. 

És en aquest punt on es viurà el primer gran moment emotiu del Sant Joan, especialment després de dos anys de cancel·lacions a causa de la crisi sanitària de la covid-19. A les nou del matí en punt una gernació de gent espera l’arribada de la comitiva, entre els quals hi haurà el flabioler Sebastià Salort, que entonarà les notes del primer toc. És el punt de partida d’una comitiva del be que efectuarà un total de 110 visites a posades de pagesos, cases i institucions. Cada aturada simbolitza una invitació a gaudir de les festes de Ciutadella que viuran el seus dies àlgids el 23 i el 24 de juny. El Dia del Be acabarà de nit, quan la comitiva entra a la casa del Caixer Casat i fa onejar la bandera de Sant Joan.

Emoció i respecte per la festa

El flabioler Sebastià Salort torna després de quatre anys d’absència, dos per motius de salut i els altres dos per la suspensió de les festes per la pandèmia. De tota manera, amb la participació d’aquest any en sumarà 29 fent de flabioler. Totes les festes tenen el seu punt d’emotivitat, però és evident que les circumstàncies que envolten la del 2022 la fan més especial: “Serà un Sant Joan diferents per a tots, organització, espectadors i participants”. I afegeix: “No crec que a causa de la pandèmia vingui més gent a Ciutadella que en anteriors edicions”. 

Un dels aspectes que més preocupen els protagonistes de la festa és la massificació i els comportaments impropis que desvirtuen la tradició i els protocols. En aquest sentit, Salort demana respecte: “Passi el temps que passi cal respectar els caixers, els cavalls, els visitants i elsresidents, perquè és bàsica l’educació, la tradició i un agraïment per poder celebrar un nou Sant Joan”. Salort s’emociona en parlar de Sant Joan, que qualifica de “sensació gairebé indescriptible i inexplicable”, i descriu com a “manifestació d’un poble, un sentiment d’identitat, de ganes de viure, de record permanent, sensacions passades i ganes de futur”.

De la mateixa opinió és l’Home del Be, Sam Bosch, qui afronta amb il·lusió la jornada de diumenge i conscient de la importància històrica del moment: “el Primer Toc i les primeres visites a Cal Bisbe, l’ajuntament i el geriàtric seran instants molt emotius”, i considera que és necessari mantenir un cert ordre: “Cada any veiem més descontrol”. 

Un dispositiu de seguretat històric

Els temors a sobresaturar Ciutadella de visitants i les ganes de reviure la festa han provocat que les administracions competents en matèria de seguretat acordassin un dispositiu que, per primera vegada a la història, complirà el Pla Director al 100%. Des del divendres i fins dia 23 les companyies aèries i navilieres que connecten l’illa amb Mallorca i Barcelona han ofert més de 41.000 places, a les quals cal sumar els ciutadellencs i menorquins d’altres pobles que es concentraran a la capital de Ponent. 

Així, la Junta ha determinat que el contingent de seguretat estarà conformat per 44 agents de la Policia Local de Ciutadella amb torns reforçats, 48 agents més procedents d’altres municipis de Menorca, i 15 procedents de Mallorca (Manacor, Inca i Lloseta). En total, seran 107 els agents de Policia Local desplegats durant les festes.

Per la seva banda, la Policia Nacional reforçarà la seva presència amb dues Unitats de Prevenció i Reacció (UPR), una vinguda de Palma i l’altra, de Saragossa i Alacant. En total, 60 agents de la Policia Nacional que se sumaran als 47 de la comissaria de Ciutadella. A més, es reforçarà el dispositiu de control de trànsit de la Guàrdia Civil i el de seguretat ciutadana, i s’enviaran un helicòpter i una embarcació. 

El Pla Director també farà desplegar 45 controladors contractats per l’Ajuntament de Ciutadella per garantir els aforaments en els principals actes de la festa, 90 persones mobilitzades per la Creu Roja i 40 voluntaris de Protecció Civil. Finalment, destacar que l’associació Voluntaris de Sant Joan preveu disposar de més d’un centenar de persones per obrir el passadís durant els Jocs del Pla.

Des del punt de vista logístic, el consistori instal·larà una pantalla gegant a la plaça del Born i una segona a la plaça Nova, per seguir en directe el primer toc i el Caragol del Born. Les campanyes de crida a la responsabilitat no faltaran, com per exemple la de Ports IB, en col·laboració amb l’Autoritat Portuària de les Balears, Aviba, l’ajuntament i les navilieres, amb un clar missatge que cerca el respecte cap a les festes de Sant Joan.

Precisament, Ports IB col·locarà una xarxa al pont de la colàrsega per evitar que els plàstics i residus de les festes arribin a la mar. Tanmateix, es reforçarà la neteja i la seguretat del control de la zona portuària que treballaran de manera coordinada amb els mitjans municipals i la Policia Local.

stats