Societat 01/04/2019

Prop de 7.800 nins de les Balears d'entre 5 i 9 anys es pixen al llit

Els pediatres han abordat l'enuresi nocturna al Col·legi de Metges

Ara Balears
2 min
Alumnes del CEIP Pintor Joan Miró dibuixant les il·lustracions de l'especial ARA Balears en el Dia universal dels drets dels infants

PalmaL'enuresi nocturna, com es coneix l'emissió d'orina o la pèrdua incontrolable del pipí durant la son en una edat inapropiada, ha estat el tema central d'una sessió de feina al Col·legi de Metges, amb la presència de 40 pediatres. És una afectació que pateixen uns 7.800 nins de les Balears, han informat.

Són dades extretes de l'Institut Nacional d'Estadística d'acord amb els percentatges d'incidència elaborats per experts en l'àmbit estatal. "Es diu que un nin pateix enuresi quan, després dels cinc anys, continua pixant-se al llit mentre dorm un mínim d'entre dos i quatre vespres al mes i durant un període de tres mesos consecutius com a mínim", assenyalen.

Aquest trastorn "freqüent" pot afectar qualsevol nin i aproximadament un 16% el pateix als 5 anys, mentre que als 6 es redueix a un 10%. A Espanya hi ha una afectació de 500.000 infants.

Es recomana als pares fer una consulta específica amb el pediatre en el context de la revisió dels sis anys dins el Programa de Salut Infantil, ja que la malaltia podria passar inadvertida. El desconeixement de l'enuresi provoca que un "significatiu percentatge dels nins i joves que la pateixen no rebi un diagnòstic i un tractament adequats", han conclòs.

En cas de no fer res al respecte, la situació podria perpetuar-se fins que acabi el procés maduratiu o fins que es corregeixi la malaltia i en alguns casos podria arribar a l'etapa de la pubertat, amb les conseqüències que pot tenir per l'impacte en l'autoestima, el benestar emocional i l'activitat diürna del nin.

Investigacions recents indiquen que pot ser hereditari, però també pot ser un símptoma de malalties més greus com la diabetis, infeccions o malformacions de l'aparell urinari. Per això es destaca la importància de fer-ne un estudi detallat i un correcte diagnòstic.

stats