Societat 11/12/2018

Desmantellen un grup per tràfic i contraban de persones

S'han detingut quatre persones per explotació laboral, falsedat documental i afavoriment de la immigració irregular

Ara Balears
2 min
Desmantellat un grup criminal per tràfic d'éssers humans

PalmaLa Policia Nacional ha considerat finalitzada l'operació Tarik amb el desmantellament d'un grup criminal dedicat al tràfic i contraban d'éssers humans amb finalitats d'explotació laboral. S'han detingut tres persones d'origen pakistanès de 34, 37 i 38 anys i un empresari espanyol de 39 per falsedat documental, afavoriment de la immigració irregular i delictes contra els drets dels ciutadans estrangers a l'illa de Mallorca.

Segons la Policia Nacional, un empresari de nacionalitat espanyola, en connivència amb un altre empresari pakistanès assentat a l'illa, afavoria trasllats des del Pakistan i altres punts de la península Ibèrica. Durant el procés, enganaven homes de mitjana edat de nacionalitat pakistanesa a fi que treballassin a Mallorca oferint-los unes condicions laborals fictícies, les quals no es corresponien amb els pactes verbalment establerts.

Aquestes persones no van ser regularitzades pels contractants en cap moment, i treballaven amb documentació falsa a nom d'altres estrangers que sí que eren legals i utilitzaven les mateixes documentacions fraudulentes per treballar indistintament en diverses empreses de l'illa. La policia no ha especificat a quin tipus de feines es dedicaven les víctimes.

Les jornades laborals eren de 16 hores, en condicions de seguretat i higiene molt deficitàries o nul·les. A més de treballar en aquesta situació, els treballadors irregulars no rebien en la majoria dels casos ni el 10% del salari contractat inicialment, i eren amenaçats, i a vegades, fins i tot, agredits amb l'objectiu que no denunciassin la seva situació.

D'aquesta manera, alguns dels treballadors afectats feien feina en condicions deplorables i altres eren utilitzats amb l'objectiu d'aconseguir documentació falsa per poder cobrar prestacions de les quals es beneficiaven els detinguts.

Gràcies a la investigació efectuada per la Policia Nacional es va detectar una xarxa assentada entre la Península i les Balears que amb ànim de lucre es dedicava a facilitar documentació de persones de nacionalitat pakistanesa que es trobaven en situació legal a Espanya.

'Modus operandi'

El 'modus operandi' utilitzat pels investigats en l'àmbit empresarial consistia a donar-se d'alta al Règim General de la Seguretat Social mitjançant una assignació de

stats