Neteja
Societat 30/06/2022

Desconvoquen la vaga general de neteja d'edificis i locals a les Balears

UGT s'ha desmarcat del conveni firmat definint l'acord com "el pitjor possible"

ARA Balears
2 min
Vaga de neteja a l'aeroport d'Eivissa.

PalmaLa vaga general indefinida dels treballadors de neteja d'oficines, locals i edificis de les Balears que estava previst que s'iniciàs dilluns que ve ha estat finalment desconvocada. Segons ha informat Europa Press, els representants de l'Agrupació Balear d'Empreses de Neteja (Abenet), l'Associació Professional d'Empreses de Neteja (Aspel) i els sindicats CCOO i Siteib han ratificat l'acord que contempla, entre altres mesures, l'increment salarial del 12,50% sobre el salari vigent en els pròxims quatre anys i el reconeixement de dos dies lliures per als treballadors amb jornades setmanals superiors a 31 hores.

El Tribunal d'Arbitratge i Mediació (Tamib) va acollir des de primera hora de dimecres una reunió per apropar posicions i finalment ho van aconseguir. A més dels punts esmentats abans, també hi ha hagut conformitat respecte dels permisos de sortida a consultes mèdiques per al personal de règim nocturn, la nova redacció del complement d'antiguitat, que eviti els dubtes interpretatius i en la millora dels plusos de transport i vestuari.

L'acord també preveu la creació de la categoria del netejador sanitari (hospitals) a partir del mes d'agost del 2024, la creació del plus per a centres sanitaris i un plus especial per als diumenges treballats. "Són els dos sectors que més feina han fet aquests dos anys, i no s'ha vist recompensat", ha destacat la secretària d'acció sindical de Siteib, Miquela Pujades.

També s'ha acordat un complement del 100% en casos d'incapacitat temporal sobre la Base de Cotització real, la llicència en dies efectius de treball, també per a parelles de fet; la creació d'una excedència especial de 15 dies a quatre mesos, l'abonament del salari com a màxim l'últim dia de mes i la creació d'un plus per l'obligatorietat d'ús del telèfon mòbil particular en l'àmbit laboral. Les parts han coincidit que és un resultat "molt favorable" per als treballadors, ja que millora notablement la redacció del conveni col·lectiu, la vigència del qual expira el pròxim 31 de juliol de 2022.

Allà on no s'ha arribat a un acord és en la qüestió de la subrogació, que no es pot tocar perquè legalment depèn d'un acord en l'àmbit estatal, i també en la reducció de la jornada. "Cercam una jornada de 35 hores setmanals, però ha estat inviable, pel fet que la reducció va lligada al sou, i en aquests moments ho hem de prioritzar", ha assenyalat Pujades.

UGT es desmarca

La secretària d'acció sindical de Siteib ha destacat que "hi ha moltes coses que s'han millorat, em sent orgullosa de l'acord aconseguit". Així i tot, UGT s'ha desmarcat de l'acord, criticant els altres sindicats per "convocar una vaga i desconvocar-la a les primeres de canvi". "S'ha arribat al pitjor acord possible, que tendrà un impacte negatiu", sostenen. El sindicat denuncia, principalment, que no es contempli la revisió salarial en funció a l'IPC de l'any anterior. Per la seva banda, Pujades remarca que, en comparació als convenis als quals s'han arribat a Barcelona o Madrid, l'increment salarial que s'ha negociat a les Balears "no és comparable".

stats