Nou descobriment
Societat 24/08/2023

Descobreixen dues noves espècies de cucs a Mallorca

L'anèl·lid fa uns dos centímetres, no té ulls i és quasi transparent: se li veu el cervell

ARA Balears
3 min
Els nous poliquets desocberts a Mallorca

PalmaUn equip d'investigació, liderat per la Universitat de les Illes Balears (UIB), l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (Imedea-CSIC) i amb la participació del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i el Consiglio Nazionale Delle Ricerche (CNR), ha descobert dues noves espècies de poliquets (cucs) en una cova anquirina de Mallorca.

Segons ha informat el CEAB-CSIC aquest dijous en una nota de premsa, aquest tipus de cavitats solen estar allunyades de la mar, però plenes d'aigua distribuïda en dues capes diferents. La capa de dalt és de pluja i prové de la superfície, mentre que a la inferior arriba generalment per filtració lenta des de la mar. La cova, que és de difícil accés, no té llum natural i també pel seu aïllament té pocs nutrients i oxigen dissolt a l'aigua. Per totes aquestes raons, l'entrada i la supervivència dels organismes hi està molt limitada.

A 18 metres de profunditat, davall dels sediments de la cova hi viuen els poliquets. El primer que s'ha descobert pertany a una espècie desconeguda fins ara, segons han afirmat els experts. La morfologia del cuc és diferent de la de les espècies i gèneres ja coneguts. Per això, també s'hi ha hagut d'afegir un nou gènere.

L'anèl·lid, que fa uns dos centímetres, no té ulls i és quasi transparent: se li veu el cervell, característicament pigmentat d'un vermell intens. Té el dors cobert d'escames, dos parells de mandíbules amb forma de bec de lloro. Tot i que viu al sediment, amb l'arribada dels submarinistes va ser capaç de sortir i nedar ràpidament amb moviments sinusoides. Aquest cuc està emparentat amb altres espècies que habiten a les profunditats abissals del Pacífic i la plataforma continental de l'Antàrtida. Aquest fet porta els investigadors a pensar en una possible connexió molt antiga, quan la configuració dels continents era totalment diferent.

El segon poliquet descobert pertany a un gènere ja conegut, però l'espècie és nova, mai s'havia descrit. S'inclou en un grup taxonòmic conegut vulgarment com a 'cucs espagueti', perquè viuen dins tubs construïts per ells mateixos amb els sediments que els envolten. Fa uns cinc centímetres, tot i que el seu cos és molt blan i es contreu i estira significativament. És d'un color groguenc, però també és bastant transparent i podria ser bioluminescent, fet que es comprovarà en futures expedicions a la cova.

Una tercera troballa

A la mateixa cavitat s'ha fet una tercera troballa, però de menor rellevància taxonòmica. Es tracta d'un poliquet ja catalogat però sempre en coves connectades directament amb la mar i en ambients semifoscs del circalitoral rocós. Per això la troballa planteja enigmes com la manera en la qual el poliquet ha accedit a la cova o com haurien pogut mantenir-se aïllades les dues noves espècies i si en cap moment han tingut comunicació directa amb aigües obertes.

Segons l'investigador del CEAB-CSIC, expert en taxonomia i responsable de la identificació de més de 80 espècies noves d'invertebrats marins, Daniel Martín, existeix una gran diversitat de poliquets a les mars del món i tots tenen un paper important en la natura. "Són una de les principals fonts d'aliment per a moltes espècies. Per això s'empren com a menjar de pesca. Alguns són bioindicadors i permeten la detecció precoç de pertorbacions ambientals". Així mateix, ha afegit que "d'altres han de tenir-se ben controlats perquè l'home pot transportar-los fàcilment (amb els vaixells) i introduir-los a nous ambients on poden presentar caràcter invasor". "També n'hi ha que s'estudien per a usos mèdics i farmacèutics", ha conclòs l'expert.

Per la seva banda, la coordinadora del Centre Balear de Biodiversitat de la UIB, Maria Capa, ha destacat el fet que "a aquestes altures es continuïn descobrint noves formes de vida", la qual cosa "confirma que existeixen racons, com els fons marins o aquestes coves aparentment aïllades, que encara són molt desconeguts". "És important conèixer-los per valorar-los i protegir-los, especialment en l'actual situació de canvi climàtic, que pot arribar a posar en perill la persistència d'aquests ecosistemes tan interessants", ha ressaltat. El descobriment s'ha compartit en el darrer Congrés Internacional de Poliquets, que ha tingut lloc a Sud-àfrica aquest estiu.

stats