Societat 22/07/2020

El sistema elèctric per descarbonitzar les Illes només consumiria l'1% del territori balear, segons un estudi

La consultora Monitor Deloitte calcula que caldria invertir fins a 7.000 milions d'euros per fer la infraestructura

Kike Oñate
1 min
Imatge d'arxiu

PalmaLa implantació del sistema elèctric necessari per descarbonitzar les Balears només consumiria l'1% del territori balear, segons ha explicat aquest dimecres el soci de la consultora Monitor Deloitte, Laureano Álvarez, durant la presentació de l'estudi Els territoris no peninsulars 100% descarbonitzats el 2040. El sistema renovable es basaria especialment en la implantació de plaques solars, però en el càlcul no s'han tingut en compte les instal·lacions d'autoconsum, com ha apuntat Álvarez.

Monitor Deloitte calcula que caldria invertir fins a 7.000 milions d'euros per poder fer aquesta infraestructura a les Balears. El procés suposaria que a les llars la despesa energètica es reduís un 72% l'any 2040. "Els pròxims cinc o deu anys hem de multiplicar per 15 la introducció de renovables", segons Álvarez.

El director d'Endesa a les Balears, Martín Ribas, ha comentat que les Illes seran un accelerador i un banc de proves per a altres territoris europeus que també volen descarbonitzar el sistema energètic. A més, el procés podria arribar a crear 45.000 llocs de feina a través de la construcció d'instal·lacions renovables a les Balears. Ribas també ha dit que la descarbonització suposaria reduir la despesa energètica de les llars, incloent-hi el transport, un 37% el 2030 i fins a un 72% el 2050, segons ha informat l'agència Efe.

El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productiu, Juan Pedro Yllanes, s'ha compromès a treballar per impulsar aquest procés a les Balears afirmant que "no escatimarem esforços per arribar a aquest horitzó, que és més agosarat fins i tot que la Llei de canvi climàtic de les Balears, que planteja el 100% de generació de renovables el 2050, i ara seria anticipar-ho deu anys".

stats