Societat 06/07/2020

La descarbonització de les Balears generaria fins a 45.000 llocs de feina

A més, la despesa energètica de les llars es podria arribar a reduir un 72% l'any 2040

Ara Balears
1 min
Fomentar l’ús de l’energia solar és una de les polítiques públiques que alguns ajuntaments estan posant en marxa.

PalmaImplantar un sistema energètic completament descarbonitzat a les Illes Balears l'any 2040, és a dir, deu anys abans de la data fixada per la Unió Europea, generaria fins a 45.000 llocs de feina de manera directa i indirecta, segons ha informat l'agència Efe a partir de l'estudi Els territoris no peninsulars 100% descarbonitzats el 2040, elaborat per Monitor Deloitte, que es presenta aquest dilluns a Madrid.

Aquest informe, en el qual ha col·laborat Endesa i que també analitza la situació de les Illes Canàries i de Ceuta i Melilla, també estableix que aquest procés suposaria que a les llars la despesa energètica es reduís un 72% l'any 2040.

Per poder arribar a aquest punt, l'estudi determina que en aquests territoris s'hauria de fer una inversió de 30.000 milions d'euros entre aquest any i el 2040, però això permetria que es reduís el cost de generació un 55% respecte del que hi ha actualment a les Balears i un 44% a les Canàries.

Per poder aconseguir un sistema elèctric completament descarbonitzat en 20 anys, les Balears necessitarien uns cinc gigabits de capacitat renovable instal·lada, uns 14 de capacitat d'emmagatzemament i s'hauria d'incrementar la interconnexió neta amb la Península fins als 650 megabits. El sistema que proposa l'informe per les Balears requeriria invertir entre 6.000 i 7.000 milions d'euros fins al 2040.

Canvi de model del transport i de la llar

Segons l'informe, el transport és responsable d'entre el 40% i el 50% de total de les emissions dels gasos d'efecte d'hivernacle als territoris no peninsulars, per això proposen un conjunt de mesures per descarbonitzar-los, entre les quals hi ha l'electrificació de la flota abans del 2040.

Respecte de la descarbonització de les llars, l'estudi proposa l'impuls de la penetració de la bomba de calor al sector residencial i destaca els avantatges de l'autoconsum.

stats