Successos
Societat 07/09/2023

Desarticulat un violent grup criminal a Mallorca: li imputen més de 40 delictes

La banda va arribar a Mallorca l'any 2021, bandejada per altres clans de la Península perquè està involucrada en dos homicidis

ARA Balears
2 min
Operatiu contra un grup de lladres

PalmaLa Policia Nacional i la Policia Local de Palma han desarticulat un grup criminal "molt actiu i violent" dedicat al robatori de comerços de Mallorca. Fins ara s'han detingut 12 persones, una de les quals és menor, com a presumptes autors de diversos delictes, com el de pertinença a un grup criminal, robatoris amb violència, furts, amenaces i coaccions. Els investigadors els imputen més de 40 delictes. La banda, de caràcter familiar, va arribar a Mallorca l'any 2021, bandejada per altres clans de la Península perquè està involucrada en dos homicidis.

Segons ha informat el cos policial aquest dijous, la investigació ha estat complexa i ha durat diversos mesos. Ha estat a càrrec del Grup de Policia Judicial de la Comissaria de Districte Centre de la Policia Nacional i ha rebut la col·laboració de la Policia Local de Palma.

El grup criminal va ser bandejat per altres clans perquè està involucrat en dos homicidis, el darrer dels quals va motivar el desterrament de Ciudad Real i l'arribada a Mallorca. La banda va començar la seva activitat en petites localitats de l'illa, on la seva violència es va posar ràpidament en evidència, segons la policia, ja que en un intent d'ocupació d'un habitatge varen intentar atropellar-ne l'amo. La seva activitat en localitats petites de l'illa era ràpidament detectada, cosa que dificultava que actuàs. Per això, es va traslladar a Palma, on va ocupar habitatges a les barriades del Camp Redó i Son Gotleu. Un cop detectat l'inici dels seus actes delictius a Ciutat, l'equip conjunt d'investigació de la Comissaria de Districte Centre i la Policia Local de Palma va començar a seguir la pista al clan.

En el decurs de la investigació, s'han pogut imputar als membres del grup criminal un total de 43 fets delictius, entre els quals diversos robatoris amb violència i intimidació, delictes d'amenaces, coaccions i nombrosos delictes de furt, perpetrats a Palma i en altres localitats de la Part Forana. Des de la policia han destacat, a més, l'ús de menors en la perpetració dels fets, alguns de poca edat. Fins ara s'ha calculat un perjudici patrimonial de 25.000 euros, si bé el total s'estima en 40.000 euros, ja que molts comerciants varen desistir de denunciar per por de les represàlies.

Varen arribar a perseguir personal de comerços fins al seu domicili

El cos policial ha ressaltat l'especial gravetat d'alguns dels fets delictius, en què els presumptes autors varen arribar a perseguir personal de comerços fins al seu domicili i els varen terroritzar fins al punt que una dependenta va deixar el lloc de feina i diverses persones més varen sol·licitar ser canviades de lloc o la baixa. Alguns propietaris, davant la gravetat del perjudici patrimonial i la inviabilitat de continuar la seva activitat, ja es trobaven en la tessitura de tancar els negocis per les pèrdues.

Aquest dimarts, 5 de setembre, en un dispositiu orquestrat per a la detenció i pràctica d'escorcolls a les barriades de 'Corea' i Son Gotleu, l'equip d'investigació conjunt va arrestar 12 membres del grup criminal, un dels quals és menor d'edat. En el transcurs dels escorcolls es varen intervenir nombrosos efectes robats, diners en efectiu, un subfusell, rèplica HK-G36 d'aparença real, i armes blanques. Fins ara s'ha aconseguit tornar efectes valorats en 5.000 euros als perjudicats.

stats