Societat 24/03/2022

Pugen un 40% les denúncies a motoristes a la carretera de la serra de Tramuntana

El 2021 van ser sancionats 530 d'aquests conductors com a resultat del reforç de controls i els radars mòbils

2 min
En concret, l'any passat entre la Direcció General General de Trànsit (DGT) i la Guàrdia Civil van denunciar 530 motoristes.

PalmaLes denúncies a motoristes van pujar un 40% el 2021 a la carretera de la serra de Tramuntana (Ma-10) com a resultat del reforç dels controls i els radars mòbils. A més, amb aquestes mesures s'ha aconseguit abaixar la sinistralitat en aquest punt. Així ho va informar la Delegació del govern espanyol a les Illes Balears, després de la reunió amb les entitats de l'Ma-10 de la delegada, Aina Calvo, i la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera.

En concret, l'any passat la Direcció General General de Trànsit (DGT) i la Guàrdia Civil van denunciar 530 motoristes –la qual cosa va suposar un total de 355 punts de carnet–, mentre que el 2020 la xifra d'aquests conductors denunciats va ser de 323 –amb 309 punts. La majoria de les denúncies, tant d'un any com de l'altre, van ser per excés de velocitat.

Per altra banda, el 2021 va ser l'any amb menys accidents en aquesta carretera, amb 29 en total, i amb menys víctimes per sinistre de trànsit, amb 37. El 2020 es van comptar 38 víctimes i el 2019, 56. Aquestes són algunes de les xifres que es desprenen del balanç que van fer ahir autoritats i entitats en relació amb la carretera de la Serra i que són resultat de les mesures adoptades.

Cal recordar que el Consell de Mallorca, la DGT i la Delegació del govern espanyol a les Illes van acordar el desembre del 2020 davallar el límit de velocitat de 70 quilòmetres per hora a 60 a la major part de la carretera que travessa la Tramuntana. A més, es van instal·lar senyals verticals i marques viàries de prohibició d'avançament, adreçades sobretot als motoristes. L'objectiu és evitar les conductes de risc i millorar la convivència entre els seus usuaris de l'Ma-10 i els veïns dels municipis de la Serra.

D'altra banda, l'operatiu especial de la comandància de la Guàrdia Civil ha inspeccionat 292 motocicletes en 39 punts de control entre gener i principi de març. Les sancions imposades han estat per velocitat excessiva, circular sense retrovisor, avançaments antireglamentaris o tubs d'escapament modificats. En aquest sentit, Aina Calvo va fer una valoració positiva d'aquestes mesures, que són fruit de la coordinació entre les administracions i les entitats. "Gràcies a la seva implementació s'ha aconseguit reduir la velocitat mitjana en aquesta carretera", destaca la delegada.

Nova ordenança insular

Per la seva banda, Catalina Cladera va avançar que el Consell –amb les administracions implicades– espera enllestir en els pròxims mesos una ordenança comuna per a tots els municipis de la Serra "que permeti fer front a aquest problema amb més garanties". "Ara el repte és posar fi als renous, que provoquen greus conseqüències sanitàries i econòmiques per als veïns", va manifestar la presidenta insular.

En la reunió telemàtica també hi van participar el conseller de Mobilitat i Infraestructures, Iván Sevillano; el director general d'Espais Naturals i Biodiversitat del Govern balear, Llorenç Mas; el batle de Banyalbufar, Mateu Ferrà, el director insular de Territori, Miquel Vadell, i representants de les entitats Tramuntana XXI, Indignats MA-10 i el GOB.

stats