Societat 21/08/2019

Denuncien el Consell per exposar els treballadors de l'autopista de Campos durant quatre mesos a substàncies tòxiques

El sindicat CGT assegura que els operaris no varen disposar dels corresponents equips de protecció

Ara Balears
2 min
Imatge de les obres de l'autopista Llucmajor-Campos. / ISAAC BUJ

PalmaEl sindicat CGT ha interposat una denúncia contra el Consell de Mallorca davant la Inspecció de Treball de Balears per presumpte incompliment de les obligacions en matèria de prevenció de riscos laborals per l'ús d'escòries potencialment tòxiques i la seva manipulació per part dels treballadors en la construcció de l'autopista Llucmajor-Campos. Segons CGT, els empleats de la institució varen ser exposats durant quatre mesos a les substàncies sense la protecció adequada.

CGT, a través de les seves delegades de prevenció de la secció sindical de CGT en el Consell, ha denunciat la falta de pla específic de prevenció de riscos de l'obra de l'autopista, més enllà del genèric del 2014. Aquest pla és essencial i especialment important per la introducció de l'ús d'escòries procedents de la incineradora, i la seva manipulació per part dels treballadors de l'autopista. "Ens consta que el servei de Coordinació en matèria de salut contractat pel CIM a l'empresa Grusamar ascendeix a 218.567 euros, però desconeixem quines activitats es varen cobrir en els quatre primers mesos de l'obra", expliquen des del sindicat.

S'assegura que els treballadors no varen disposar dels corresponents equips de protecció, ni amb la informació sobre aquest tema, fins al 12 de juny passat, dia en què la CGT va sol·licitar per escrit informació al Consell. "A partir d'aquest dia, pel que sembla, se'ls varen subministrar elements bàsics com ara ulleres, màscares i guants, però llavors els treballadors ja havien estat exposats, durant més de quatre mesos, a la potencial toxicitat d'aquests materials sense cap mena de protecció".

A més, es critica que el Consell no hagi publicat resultats de proves pròpies d'anàlisis de les escòries, ni que aquestes hagin estat prèviament tractades en compliment de la normativa vigent per eliminar-ne els elements tòxics, com ara metalls pesats o substàncies orgàniques.

"Tan sols sabem que les entitats ecologistes sí que han fet analítiques d'aquestes, amb resultats molt preocupants per a la salut de les persones i del medi ambient. Per això sol·licitam a la Inspecció de Treball que, en l'exercici de les seves funcions, delimiti les responsabilitats i estableixi les mesures de protecció i prevenció de riscos laborals que siguin pertinents en aquest cas i paralitzi les obres si ho considera necessari".

stats