Medi ambient
Societat 16/09/2022

Deià censura la "visió disneylanditzadora" que té el Consell de Mallorca de la Serra per autoritzar el Ral·li Vall de Sant Pere

L'Ajuntament de Deià rebutja el tancament de la carretera entre Deià i Sóller i la suspensió de l'autobús que recorre Deià i Llucalcari

ARA Balears
2 min
El poble de Deià.

PalmaL'Ajuntament de Deià ha emès aquest divendres una expressió de greuge per criticar la "visió disneylanditzadora" que el Consell de Mallorca té de la serra de Tramuntana per autoritzar-hi el Ral·li Vall de Sant Pere. Així mateix, ha manifestat disconformitat davant la manca de resposta del Consell, al qual comunicaren el rebuig de la corporació local al fet que es disputàs aquesta prova per les carreteres que transcorren pel seu terme municipal.

El document està signat pel batle de Deià, Lluís Apesteguia, i sis regidors més de la localitat, en el qual expressen les seves queixes "arran de l'afectació que novament patiran els ciutadans i ciutadanes de Deià per la realització d'una prova esportiva privada". Els representants locals rebutgen el tancament de la carretera Ma-10 entre Deià i Sóller aquest dissabte, 17 de setembre, entre les 08.00 i les 13.30 h, i la suspensió del servei d'autobús públic que recorre Deià i Llucalcari en les freqüències següents: 9.40, 11.10 i 12.20 direcció Sóller-Valldemossa, i 8.20, 9.50, 10.50 i 12.00 direcció Valldemossa-Sóller.

D'altra banda, mostren "estupefacció" davant el fet que l'informe negatiu emès per l'Ajuntament de Deià de dia 30 d'agost, arran d'una sol·licitud feta pel Consell de Mallorca, "no hagi servit per evitar els perjudicis que ja hi apuntaven". A més, els membres del Consistori expressen la "tristor" que els provoca veure que, per part de les institucions supramunicipals, i "de manera reiterada, no es té en compte ni es prioritzen els drets dels habitants i treballadors de Deià, davant de competicions esportives de caràcter privat".

També manifesten "incomprensió" pel fet que es permeti una prova automobilística a la serra de Tramuntana, si les mateixes administracions que l'autoritzen "són incapaces d'impedir les corregudes il·legals que malauradament es realitzen a la comarca". Els representants de Deià han apuntat que, malgrat que el club que organitza el Ral·li Vall de Sant Pere hagi fet tots els procediments necessaris i "no tenen cap dubte de la seva honorabilitat organitzativa", consideren que la disputa d'un esdeveniment d'aquestes característiques esdevé un reclam i una promoció de les que s'hi fan il·legalment.

Darrerament, els regidors del municipi han evidenciat la "disconformitat" amb una prova d'aquestes característiques, que fa de reclam i promociona l'ús del vehicle en una carretera saturada, perillosa per la seva naturalesa estreta i sinuosa, i que travessa pobles com el de Deià. "A més, cal tenir en compte que la serra de Tramuntana és un espai protegit i fràgil, característiques poc compatibles amb la pol·lució i la contaminació acústica que provoca un ral·li, sense oblidar el perill d'incendi que existeix a la contrada", han argumentat.

Per tot això, i malgrat que no s'oposen que el ral·li es faci allà "on sigui compatible amb l'entorn humà i natural", els edils han afirmat que aquesta prova és "una nova demostració" que les institucions supramunicipals "no entenen els problemes que es viuen a la serra de Tramuntana, i en concret al municipi de Deià". D'aquesta manera, els conviden a recapacitar, deixar enrere "visions disneylanditzadores d'aquesta comarca i intervenir-hi pensant de manera prioritària en els habitants i treballadors, atès que només serà un espai atractiu per al visitant si continua sent un espai viu i viscut".

stats