Benestar
Societat 02/10/2023

Com es deia aquest noi? On són les claus? Què és normal i què no amb les pèrdues de memòria

Els experts assenyalen que alguns lapsus són part normal del funcionament del cervell, però que d'altres requereixen una visita al metge. Com els podem diferenciar?

Jancee Dunn / The New York Times
4 min
Memòria.

Nova YorkFa poc era al supermercat quan una dona se'm va acostar corrent. "Jancee –em va dir–. Com estàs?"

Vaig somriure. Em semblava que la coneixia, però com es deia? Mentre xerràvem, vaig recitar en silenci l'abecedari amb l'esperança que em refresqués la memòria. Sisplau, que no es digui Zoe, vaig pensar; ja no puc seguir fingint que la recordo.

És normal tenir dubtes sobre la nostra memòria amb l'edat, i no és una preocupació irracional: uns 5,8 milions de nord-americans tenen demència, una afectació que es caracteritza per una pèrdua significativa de les funcions cognitives, i el factor més rellevant de patir-ne és l'envelliment.

Tanmateix, hi ha alguns descuits de memòria relacionats amb l'edat que no són motiu de preocupació. He parlat amb quatre experts sobre com canvia la memòria, com podem recordar una mica més i quan és necessari parlar dels descuits amb un metge.

Oblidar noms i perdre objectes és normal

Li vaig preguntar a Mario Méndez, director de neurologia conductual de la Facultat de Medicina David Geffen de la Universitat de Califòrnia, pels problemes de memòria relacionats amb l'edat, però em va corregir: "Jo diria canvis de memòria –va assenyalar–. I això no és necessàriament un problema".

En un estudi amb gairebé 50.000 persones, els investigadors van descobrir que la memòria a curt termini arriba al seu punt àlgid amb 25 anys, però, segons Méndez, a partir dels 50 la zona del cervell encarregada de recuperar aquests records és menys eficients. Ara bé, "això no vol dir que tinguem una disfunció", assegura l'expert. Si et costa recordar "aquella pel·lícula protagonitzada per aquell que ara no em ve", el record sol ser-hi, diu Méndez, només que tarda més a sorgir. "I de sobte, cinc minuts després, te'n recordes", explica.

Descuidar-se les claus del cotxe o el nom d'algú sol considerar-se un error del cervell, però no ho és, segons Ronald Davis, professor de neurociència de l'Institut d'Innovació i Tecnologia Biomèdica Herbert Wertheim Scripps de la Universitat de Florida. "Estem descordats d'informació", assenyala Davis, i el cervell ha de gestionar els records. "Oblidar és una part normal de la funció cerebral", diu.

Hi ha maneres de mantenir la memòria relativament àgil

Que els canvis de memòria siguin normals no vol dir que no puguis intentar millorar-la, assegura Arman Fesharaki-Zadeh, professor adjunt de neurologia i psiquiatria de la Facultat de Medicina de Yale. En comptes de recórrer a trucs per millorar la memòria (com el que vaig provar al supermercat), pot ser útil aplicar alguns canvis en l'estil de vida.

En primer lloc, segons Fesharaki-Zadeh, és important no dur a terme diverses activitats alhora. No és bo per a la salut del cervell en general, però a mesura que ens fem grans la nostra capacitat per fer-ho sol disminuir. "Els dic als meus pacients: intenteu fer només una cosa".

Un altre hàbit que ha demostrat que està relacionat amb millors habilitats cognitives a la vida adulta és el d'evitar l'estrès, que influeix directament en la memòria, diuen els experts. Segons Fesharaki-Zadeh, diversos estudis relacionen la falta de son amb els dèficits de memòria, així que fes tot el possible per descansar. A més, la dieta també hi influeix. Així com l'exercici físic. Mitja hora d'exercici cardiovascular pot generar neurones noves a la zona de l'hipocamp del cervell, que és fonamental per a la consolidació de la memòria.

A vegades convé visitar el metge

Hi ha circumstàncies en les quals és recomanable consultar el metge, diuen els especialistes. Si una persona que et coneix bé assenyala que els teus descuits han canviat significativament, podria ser símptoma d'alguna cosa més greu. Per exemple, si fas la mateixa pregunta una vegada i una altra o oblides el nom dels teus familiars o amics.

Entre els primers senyals de demència, segons l'Associació de l'Alzheimer, s'inclouen la pèrdua de la capacitat de recordar successions de fets, problemes per calcular distàncies i una necessitat cada cop més gran d'ajudes per recordar, com ara notes o alarmes al mòbil, per assumptes que abans podies recordar pel teu compte.

Si creus que la pèrdua de memòria està alterant la teva vida quotidiana, sol·licita una cita amb un metge, recomana Scott Small, professor de neurologia a Columbia i autor de Forgetting: The benefits of not remembering. Un bon metge, explica, explora les possibles causes dels problemes de memòria, sigui una malaltia o altres factors, com alguns analgèsics o somnífers.

Després de parlar amb els experts en funcions cerebrals, em vaig tranquil·litzar, i va resultar que la meva amiga es deia Erica, així que vaig fingir que la reconeixia només durant uns segons.

Com protegir la memòria, segons un neuròleg

Richard Restak, neuròleg i professor de la Universitat de l'Hospital George Washington, és autor del llibre The complete guide to memory: The science of strengthening your mind, que inclou eines com exercicis mentals i hàbits del son i alimentació que poden ajudar a millorar la memòria. Aquests són alguns dels seus consells.

  • Para més atenció. Alguns descuits de memòria a vegades són dificultats d'atenció, no problemes de memòria. Per exemple, si has oblidat el nom d'una persona que et van presentar en un bar, pot ser que no el recordis perquè estaves parlant amb diverses persones alhora.
  • Busca desafiaments. Fes molts exercicis que puguis integrar al teu dia. Com per exemple no treure la llista de la compra de seguida i intentar recordar-la o no fer servir el GPS i intentar recórrer els carrers de memòria.
  • Juga. Els escacs o el bridge són bons per a la memòria. Així com resoldre mots encreuats o sudokus.
  • Llegeix més novel·les. Al llarg de dècades amb els seus pacients, Restak assegura que la ficció requereix una participació activa amb el text des de l'inici i esforçar-se amb el final. "Has de recordar el que el personatge va fer a la pàgina 3 per arribar a la 11", diu.
  • Compte amb la tecnologia. Emmagatzemar-ho tot a l'ordinador o al mòbil significa "que no ho saps", diu el neuròleg. Evita que les màquines facin tota la feina per tu. A banda, Restak assegura que el gran impediment de la memòria és la distracció. Actualment les persones revisen el correu electrònic mentre miren Netflix. Tot això dificulta la nostra capacitat de concentrar-nos en el moment present, cosa que és clau per registrar records.
stats