Defensor del Poble
Societat 16/04/2024

El Defensor del Poble es queixa a Marratxí per no respondre als requeriments per un campanar que no deixa descansar

Els altres municipis de les Balears amb queixes sense contestar durant el 2023 són Manacor, Ciutadella i Palma

2 min
Ángel Gabilondo en una imatge d'arxiu.

PalmaNo poder dormir pel so persistent d'un campanar pot esdevenir una tortura. I més encara si, una vegada denunciat el fet davant l'ajuntament, que és qui té les competències en matèria de renous, no s'aconsegueix cap solució ni alternativa. Això és el que li va passar a un veí de Marratxí que, cansat de la situació, va decidir acudir al Defensor del Poble. Aquesta institució va requerir el Consistori el gener de 2022 i, un any després, l'Ajuntament de Marratxí no s'havia dignat ni tan sols a contestar-li. Per això, el mes de gener del 2023, el Defensor va enviar-hi el tercer requeriment i va incloure aquesta deixadesa municipal dins l'informe que anualment presenta aquesta institució. "En aquests supòsits, l'article 18.2 de la Llei orgànica 3/1981 faculta el Defensor del Poble per declarar l'òrgan o unitat administrativa concernida d'hostil o entorpidora de les seves funcions i, a més, posar-ho en coneixement de les Corts Generals, per mitjà de la seva inclusió al present informe anual o, si s'escau, en un informe especial", adverteix el Defensor del Poble a l'Ajuntament de Marratxí.

Ara bé, no és el silenci del consistori marratxiner l'únic que denuncia el Defensor del Poble al seu informe corresponent a l'any 2023. Tampoc no van contestar els seus requeriments tres altres consistoris: Manacor, Ciutadella i Palma. En el cas de la capital de Llevant, un ciutadà va lamentar que, tot i haver sol·licitat una informació de caràcter municipal, el seu ajuntament no la hi va aportar. Així que també va posar el cas en mans del Defensor del Poble, el qual va requerir les explicacions del Consistori el novembre de 2022, sense que un any després n'hagués obtingut cap resposta.

També l'Ajuntament de Palma ha estat amonestat pel Defensor del Poble, la institució que dirigeix actualment Ángel Gabilondo. Un ciutadà va denunciar davant Cort "l'estat d'insalubritat" del carrer on té ca seva, i no va aconseguir, segons el seu relat, que es corregís la situació. Per això, aquest palmesà va contactar amb el Defensor del Poble, que durant un any no ha obtingut cap contestació municipal, tal com figura a l'informe del 2023.

Finalment, Ciutadella completa la llista de municipis que no han fet cas al Defensor del Poble. El 2022, el consistori menorquí va rebre la primera comunicació d'aquesta institució per demanar-li explicacions per no haver donat resposta a un ciutadellenc que es queixava per una piscina en situació de completa insalubritat al costat de ca seva. Un any i mig després, l'ajuntament encara no hi havia donat cap resposta.

35.600 expedients en un any

El 2023, el Defensor del Poble va tramitar un total de 35.600 expedients a tot l'estat espanyol, 4.151 més que l'any anterior. La majoria, 34.926 van ser queixes de ciutadans, 389 foren sol·licituds d'interposició de recurs d'inconstitucionalitat, i 288 actuacions d'ofici davant les administracions.

stats