Judici Penalva-Subirán
Societat 03/07/2023

L'excap de la Policia Judicial assenyala que el Grup de Blanqueig "informava malament i tard" i estava adscrit a Penalva i Subirán

Les defenses han renunciat a interrogar el fiscal Juan Carrau i el jutge Florit

ARA Balears
4 min
Judici Penalva-Subirán

La defensa de Penalva i Subirán ha renunciat durant la sessió d'aquest dilluns a interrogar el fiscal Juan Carrau i el jutge Miquel Florit, qui va iniciar la investigació per revelació de secrets i va ser jutjat pel cas Mòbils. Una de les acusacions particulars sí que ha sol·licitat poder formular preguntes, entenent que procedia, "com a mínim", la testifical de Carrau. El Tribunal ha rebutjat aquesta idea i l'advocat ha formulat protesta.

Un altre lletrat també ha proposat, fins i tot, "per descobrir millor la veritat", un enfrontament entre l'exfiscal acusat, Miguel Subirán, i Carrau, "atès que Subirán va dir que tot era responsabilitat del senyor Carrau". Amb tot, la Sala ha entès que no existeix una utilitat clara en el testimoni de Juan Carrau.

Pel que fa al Grup de Blanqueig, el cap superior de Policia de les Balears i excap de la brigada de la Policia Judicial ha assenyalat aquest dilluns durant el judici contra els investigadors del cas Cursach que el Grup de Blanqueig de Capitals "informava malament i tard" i que, "a la pràctica, es comportava com una unitat adscrita" a l'exjutge Manuel Penalva i l'exfiscal Miguel Ángel Subirán.

Preguntat per l'advocat defensor de l'expolític del PP Álvaro Gijón, Oriol Rusca, per les detencions de la causa ORA, el testimoni ha indicat que sí que en va tenir notícies, però se'n va assabentar "poc temps abans". "Aquesta era una de les coses que ens ocorrien amb aquest grup policial. Ens informaven de les coses sempre al límit, tard, amb informació incompleta i alteracions", ha reiterat a la Sala.

En aquest punt, ha explicat que va arribar a la Prefectura de la brigada de la Policia Judicial el juliol de 2016 i es va trobar "un grup molt integrat en una recerca que, a la pràctica, es comportava com una unitat adscrita". Sobre aquest tema, el testimoni ha assegurat que la seva intenció va ser recuperar l'"esquema legal i normatiu" i que les coses passassin per ell. "En un moment donat vaig creure que ho havia aconseguit, però era una il·lusió; ells continuaven treballant al seu ritme i m'informaven de tot malament i tard", ha insistit el policia.

A més, ha afirmat que "amb el jutge i el fiscal la vida era molt difícil", i ha assenyalat especialment, en aquest sentit, Subirán, de qui, segons ha dit, va haver de donar compte en tres ocasions al seu cap. "Em tractava de manera indigna, mai no m'havien tractat tan malament. Si li retreies res, et tractava fatal", ha lamentat el cap de policia.

D'altra banda, interrogat per la detenció de Gijón i la seva família, el testimoni ha sostingut que, quan va traslladar als acusats que el millor era posar-los en llibertat, "la primera reacció va ser que quedassin al calabós". A més, ha considerat que "semblava que l'objectiu" era Álvaro Gijón. "És clar que sí, era una persona aforada i estaven detenint totes les persones al seu voltant; sembla que l'objectiu era ell".

"Em van apartar a un costat"

L'excap de la Policia Judicial ha manifestat al Tribunal que va tenir la impressió que la subinspectora Blanca Ruiz, acusada en aquesta causa, era la que "duia la veu cantant", i que el cap de grup, José Luis García Reguera, "estava sotmès al seu criteri". Del policia acusat Iván Bandera el testimoni n'ha sentenciat que va pensar el mateix, "fins a tal punt" de creure "que era inspector". En aquesta línia, ha declarat que el grup el va apartar "a un costat" i que en reunions amb ells va veure "coses estranyes i radicalitat".

"Teníem una situació de tensió constant. Mai no vaig tenir la sensació de governar aquell grup, perquè en realitat estava governat pel jutge i el fiscal", ha remarcat. També ha assegurat, en relació amb les testimonis, que era una altra de les coses amb les quals estava "disconforme", perquè no donaven "una garantia molt gran", però Reguera li insistia que els seus testimoniatges eren indiciaris.

Preguntes de les defenses

Preguntat per l'advocat de Penalva i Subirán, Javier Baringa, per alguna "dada objectiva" que el dugués a tenir aquestes "percepcions" sobre el Grup de Blanqueig i l'exjutge i l'exfiscal, el testimoni ha admès que no va analitzar res i ha basat les seves consideracions en els whatsapps i els atestats dels policies que varen investigar les revelacions de secrets. A més, ha insistit al Tribunal en relació amb una conversa que va mantenir amb qui llavors era magistrat, en la qual, presumptament, el jutge li va expressar que s'atingués a les conseqüències, que "mai" no s'havia sentit "amenaçat" per un jutge fins aleshores.

El cap de Policia també ha relatat que, en una trobada en Fiscalia amb Miguel Ángel Blanco, aquest últim li va dir que no es creia les acusacions de la madame contra dos inspectors ni les llançades per un altre testimoni protegit. Responent a les preguntes de les defenses, el cap policial ha reiterat, novament, que "anar contra alguna d'aquesta persones (els policies acusats) era anar contra el jutge i el fiscal", alhora que ha recordat que aquesta època va ser "molt difícil" i "ningú s'hi atrevia".

Un lletrat descriu un "tracte desigual" amb Subirán

Un antic lletrat de l'administració de justícia del jutjat d'Instrucció 12 ha descrit la seva relació amb l'exfiscal Miguel Ángel Subirán com un "tracte desigual", encara que ha negat temor cap a ell. "Teníem un tracte desigual, irregular: un dia estava afectuós i un altre ni saludava, era la seva manera de ser", ha expressat aquest dilluns el testimoni al Tribunal, durant la nova sessió del judici contra els investigadors del cas Cursach.

Prèviament, preguntat per una acusació particular per les presumptes filtracions, el lletrat ha assegurat que "mai" no va oferir informació sota secret de sumari a periodistes. Per altra banda, sobre la presència de policies en les declaracions judicials, el testimoni ha explicat que li consta que hi fossin. També ha afirmat que Miguel Ángel Subirán tenia una arma, encara que ha dit que desconeixia si durant les declaracions la duia a sobre o no.

Així mateix, preguntat per presumptes coaccions i pressions de l'exjutge Manuel Penalva i l'exfiscal Miguel Ángel Subirán a testimonis, el lletrat de l'administració de justícia ha manifestat no recordar-ho, i ha relatat que va estar en "diverses" de les declaracions de la madame i en unes "quatre o cinc" d''el Ico'.

Palma
stats