Societat 26/09/2023

Una declaració responsable serà suficient per obtenir una llicència d'obra a Palma

Els projectistes no hauran d'informar del codi tècnic de l'edificació, amb l'objectiu d'"accelerar la concessió" d'aquests permisos

2 min
Unes obres en una imatge d'arxiu.

PalmaL'àrea d'Urbanisme de Cort comença a prendre mesures per accelerar la concessió de llicències d'obres. El regidor Óscar Fidalgo ha anunciat aquest dimarts que els projectistes només hauran de presentar una declaració responsable de compliment de diferents normatives del Pla General per poder accedir a la llicència d'obra. Segons ha explicat Fidalgo en roda de premsa, amb aquesta mesura l'Ajuntament "accelera els tràmits per a la concessió dels processos i les llicències urbanístiques". Concretament, la Gerència d'Urbanisme ha signat una instrucció perquè els projectistes no hagin de presentar informació del codi tècnic de l'edificació, tal com obliga el reglament de la Llei urbanística de les Balears.

Fidalgo ha especificat que, fins ara, el Títol VI del Pla General del 2023 "exigia que s'havien de posar en coneixement dels funcionaris d'Urbanisme un conjunt de requisits abans de procedir a atorgar la llicència d'obra". Però, a partir d'ara, "és responsabilitat del projectista informar sobre les mesures de protecció ambiental, prevenció i gestió dels residus sòlids, la contaminació lumínica, l'ús dels materials de construcció, la instal·lació d'energies i el foment de la rehabilitació energètica".

Reducció de dos mesos dels terminis, segons Cort

Així, fins avui "eren els funcionaris els encarregats d'aquests tràmits", de manera que amb aquesta instrucció aquesta responsabilitat passa a ser del projectista, a través de la declaració. Segons Fidalgo, "amb això s'aconsegueix reduir, com a mínim, dos mesos la concessió de llicències urbanístiques". Aquesta actuació forma part del paquet de mesures que Cort ha començat a implantar per agilitzar aquests tràmits i que l'edil preveu que estigui a ple rendiment l'1 de gener del 2024.

Tal com ja va avançar el regidor, la intenció d'Urbanisme també és eliminar la cita prèvia i fer una finestreta única per a professionals i tècnics. A més, pretenen recuperar la presencialitat, de manera que els ciutadans podran ser atesos per tècnics d'Urbanisme de dilluns a divendres, amb un protocol especial i personalitzat d'atenció a les persones de més de 65 anys.

stats