Societat 04/01/2024

El darrer Sant Antoni a sa Pobla amb espinagades d'anguila?

La situació crítica d'aquesta espècie ha mobilitzat els científics, que demanen que es deixi de consumir i exigeixen una veda total

2 min
L'espinagada és un producte típic de les festes de Sant Antoni a Sa Pobla

PalmaMenjar espinagades per Sant Antoni a sa Pobla forma part de les tradicions associades a aquesta festa. També se'n fan amb altres ingredients com el llom o el gató, però les més característiques són les d'anguila, que, així com van les coses, tenen els dies comptats, per la situació de perill d'extinció que viu aquesta espècie.

Més de 300 científics espanyols han denunciat aquests dies la situació de l'anguila europea, considerada per la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (IUCN) com a espècie en perill crític d'extinció, la passa prèvia a la desaparició. Els especialistes assenyalen que ara mateix està més amenaçada que altres espècies més conegudes com l'àguila imperial ibèrica, el linx ibèric, el panda gegant o el goril·la de muntanya i que, tot i que hi ha legislació a la Unió Europea des del 2007 que obliga a treballar en la recuperació de l'anguila, la realitat és que no s'ha millorat gens l'estat de l'espècie.

Des del Consell Internacional per a l'Explotació de la Mar (ICES), el grup d'especialistes sobre l'anguila europea recomana des del 2022 una veda total, és a dir, captures zero. Els científics denuncien que, "contra tota lògica, l'anguila no només es continua explotant, sinó que s'ha convertit en un producte de luxe, amb un preu que s'incrementa desenfrenadament per satisfer el desig d'exclusivitat de persones que es poden permetre grans desemborsaments". Cal tenir en compte que les angules, les cries de les anguiles, adquireixen preus que es mouen entre els 600 i els 1.200 euros per quilo de peix.

Anguiles preparades per fer espinagada

Els científics, entre els quals es troben Anna Traveset i José Manuel Igual, de l'Imedea, i Ana Sanz, de la Universitat de les Illes Balears, demanen una veda total que afecti totes les talles, totes les èpoques, tots els hàbitats i qualsevol fi. Exigeixen, a més, el control de la pesca il·legal amb vigilància i desincentivant el consum d'aquests animals a tot el món, a més d'eliminar tota mena de comercialització de productes d'anguila de qualsevol procedència. Finalment, demanen que l'anguila europea s'inclogui en el Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades i que es designi com a espècie en situació crítica.

L'anguila a les Balears

L'anguila a les Balears només es troba a les albuferes de Mallorca i Menorca i, a vegades, quan brollen les Ufanes, apareixen a alguns torrents, però ja fa anys que només es pesquen de manera artesanal i, amb el nou reglament aprovat per la Unió Europea aquest mes de desembre de 2023, que prohibeix la pesca recreativa i esportiva d'aquesta espècie, ja no es pescaran en absolut.

Fonts de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, expliquen que aquí la pesca de l'anguila ja era "anecdòtica" i ratifiquen que, amb el nou reglament europeu, ja està prohibida totalment.

De fet, la pràctica totalitat d'anguila que es fa servir per fer espinagades a sa Pobla ja fa anys que ve de fora, de zones com València o del Delta de l'Ebre, o d'altres països on aquest peix s'explota comercialment.

stats